Joc Pečečnik Foto: SBC
Joc Pečečnik Foto: SBC

Joc Pečečnik, Igor Akrapovič, Marko Bitenc, Tanja Skaza in številni drugi vrhunski podjetniki bodo predstavili idejo uspešne Slovenije 2030, ki je država kreativnih in prodornih posameznikov – podjetnikov, športnikov, znanstvenikov, umetnikov in drugih ustvarjalcev. Gostja dogodka, na katerem pričakujemo več kot 500 najboljših podjetnikov, županov in drugih odločevalcev, bo tudi nekdanja vrhunska smučarka Tina Maze, ki bo spregovorila o svoji poti do uspeha.

Regije kot temeljni nosilci razvoja

Hrbtenica uspešne Slovenije 2030 so regije kot temeljni nosilci razvoja, generatorji priložnosti in jamstvo blaginje. Regijski model države je učinkovit, prožen, decentraliziran, debirokratiziran in spodbuja zdravo tekmovalnost, kar vodi v razpršen razvoj in priložnosti za vse, ki želijo ustvarjati in prispevati družbi. S tem se podjetniki pridružujejo slovenskim županom, ki si že dolga leta prizadevajo za oblikovanje regij oziroma pokrajin.

Občine in regije vidimo kot nosilce razvoja in napredka, s katerimi od spodaj navzgor gradimo uspešno Slovenijo. Občine in regije morajo dobiti več odločevalske moči, ko gre za sprejemanje prostorskih odločitev, privabljanje novih investicij, načrtovanje razvoja, oblikovanje stanovanjske in socialne politike ter zadrževanje mladih v lokalnem okolju.

Davčni sistem mora biti stimulativen

Poleg pravilno oblikovanih regij potrebujemo tudi davčno politiko, ki pobira davke po principu široke baze vplačnikov, ne pa visokih davkov, ki dušijo podjetja in posameznike in jim pošiljajo napačno sporočilo, da se ni vredno truditi in biti uspešen.

Prava pot je davčni model, ki nagrajuje uspeh, zagotavlja finančno stabilnost in stimulira, da ljudje ustvarjajo, želijo prispevati, so kreativni in uresničujejo svoje potenciale. Tak davčni model prepoznava delo in dodano vrednost kot osnovni vrednoti uspešnosti, kar pomeni, da so ljudje za trud nagrajeni in ne zanj kaznovani.