Presenetite jih z osvežujočimi vinskimi koktajli ter ujemajočimi se prigrizki ali jedmi!

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Navdušite s poletnimi vinskimi koktajli

Če želite dodati zabavi kanček sofisticiranosti in kreativnosti, postrezite gostom poletne vinske koktajle. Ti lahki in osvežujoči napitki zaradi naravne kislosti vina v kombinaciji z drugimi okusi lepo uravnotežijo različne jedi, zato se odlično podajo k raznovrstni hrani. Zaradi svoje vsestranskosti pa so primerni tako za večerne kot dnevne zabave.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Spoznajte zvezde zabave

Mimoza

Preprosta, vendar zelo osvežujoča mešanica penečega vina in pomarančnega soka vas bo navdušila s poletno lahkotnostjo in vznemirljivim občutkom mehurčkov v ustih. Recept za mimozo najdete tukaj.

Poskusite novo različico: namesto pomarančnega soka lahko uporabite sok rdeče pomaranče.

Postrezite jo skupaj z dimljenim lososom, svežim sadjem, odlično pa se poda tudi k jajcem benedikt. Somelje Valentin Bufolin jo priporoča kot spremljavo k lososovemu karpaču ali surovim škampom. Pripravite lahko tudi pečenega lososa s solato iz koromačevega korena in pomaranč.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Hugo

Ta aromatična pijača, ki je rezultat mešanja penečega vina, mineralne vode, bezgovega sirupa in metinih lističev, je priljubljena že dolgo časa. Zaradi svežine, ki jo ponuja vsak požirek tega izvrstnega koktajla, pa je še posebej dobrodošla v poletnih mesecih. Recept poiščite tukaj.

Postrezite ga skupaj z brusketami s paradižniki, baziliko in balzamičnim kisom, odlično pa bo uravnotežil tudi slanost pršuta s sladkobo melone. Somelje ga priporoča ob brancinovem karpaču, podkrepljenem s sveže iztisnjeno limono. Prijal pa bo tudi ob različnih obloženih kruhkih in cezarjevi solati.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Aperol spritz

To je klasičen italijanski koktajl, ki je odličen kot aperitiv pred obrokom ali kot koktajl. Prepoznaven je po svoji živi oranžno-rdeči barvi ter grenko-sladkem okusu. Rahlo grenak in zeliščen okus mu daje aperol, prosecco pa ga s svojo sladkobo nekoliko omehča. Recept zanj vas čaka tukaj.

Postrezite ga skupaj z olivami, mandlji, mehkimi siri, kot je mocarela, ter mariniranimi artičokami. Somelje ga priporoča ob lažjih jedeh, kot so lahke poletne solate, ali ob škarpeninem fileju, saj si bodo arome jedi in spritza precej blizu, obenem pa pijača dopušča razvoj okusa ribe.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Negroni

Ta vsestranska pijača se pije kot aperitiv pred večerjo ali kot koktajl. Negroni odlikuje harmonija grenkobe, h kateri prispeva campari, ter sladkosti, ki mu jo daje aromatizirano vino vermut. Poleg suhega vermuta obstaja še sladki vermut, ki se uporablja za koktajle. Recept najdete tukaj.

Postrezite ga ob narezku s suhomesnatimi izdelki, siri, kot sta gauda in čedar, ter olivami, oreški in suhim sadjem. Somelje svetuje, da ga ponudite gostom ob perutnini, kot so začinjena piščančja bedra, ter k mesu na žaru, saj ima strukturo in sladkobnost, ki bo prijetno blažila grenkobo žara. Njegova kompleksnost in grenkobnost bosta lepo uravnotežili tudi sladkost jedi, zato si ga privoščite ob čokoladnih sladicah, kot je Sacherjeva torta.

Pa še namig. Da boste v osvežujočih koktajlih lahko uživali prav vsi, tudi tisti, ki ne pijejo alkohola, postrezite tudi brezalkoholne vinske koktajle. Namesto s penečim vinom jih mešajte z brezalkoholnim penečim vinom Codorniu zero. Na zdravje!


V Spar Vinoteki vam pri izbiri vina svetuje somelje

V SPAR Vinoteki vas čaka bogata ponudba raznolikih vin z vsega sveta ter vrhunskih vin iz najboljših slovenskih kleti. Pri izbiri vina vam svetuje slovenski državni someljejski prvak in velik ljubitelj vina Valentin Bufolin, ki vas bo navdušil z zanimivimi opisi vin, razlagami ter popolnimi kombinacijami hrane in vina. Do popolne vinske spremljave za vašo jed pa vas lahko vodi tudi AI somelje.


*Minister za zdravje opozarja: uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!