V nadaljevanju preberite zgodbo Lidlovca Jureta Toplaka, ki je svojo karierno pot v podjetju Lidl začel kot študent v eni izmed trgovin in v zgolj dveh letih napredoval na položaj mlajšega svetovalca v oddelku blagovnega načrtovanja.

Foto: Lidl Slovenija
Foto: Lidl Slovenija

Od razkuževalca vozičkov do mlajšega svetovalca

Strokovni in osebni razvoj v Lidlu nista stvar naključja, temveč rezultat natančno definiranega sistema razvoja kadrov – tudi za študente in karierne začetnike. Tako že četrto leto zapored študentom in študentkam nudijo možnost napredovanja s kariernim programom Študent +, ki je Juretu omogočil lep začetek karierne poti.

»V Lidlu sem začel leta 2020 med epidemijo, ko sem kot študent v poslovalnici v Mariboru razkuževal vozičke za stranke. Kmalu so mi ponudili, da bi kot študent pomagal še pri drugih delih v trgovini, kar sem tudi sprejel,« se svojih začetkov pri Lidlu spominja Jure.

V tistem obdobju so v Lidlu pričeli z izvajanjem projekta Študent+, h kateremu lahko pristopijo študenti v Lidlu Slovenija ne glede na področje dela – prodaja, skladišče ali upravne službe.

Foto: Klemen Razinger
Foto: Klemen Razinger

Veliko izkušenj, strokovnega mentorstva in poznanstev

Jure se je programa udeležil že v prvem letu študentskega delav Lidlu: »S programom sem zelo zadovoljen, saj mi je omogočil lep začetek karierne poti. Kot eden od finalistov programa Študent+ sem prejel enomesečno plačano pripravništvo, v okviru katerega sem spoznal večino oddelkov v podjetju, pridobil široko razumevanje procesov in predvsem veliko poznanstev,« razlaga Jure.

Kot eden od finalistov programa Študent+ je bil Jure nato izbran za udeleženca Lidlovega Trainee programa, ki omogoča nadaljnji razvoj kariere v prodaji ali nabavi. »Razgovor sem opravil v začetku leta 2022, vendar sem z zaposlitvijo začel šele poleti, saj sem želel zaključiti letnik šolanja. Kot trainee sem začel delati v trgovini v Kopru, kar mi je bilo zelo všeč, saj sem lahko nekaj časa preživel na Obali.«

Še pred zaključkom Trainee programa je bil Jure povabljen na razgovor v oddelek blagovnega načrtovanja, kjer se je leta 2022 zaposlil kot mlajši svetovalec. Zadolžen je za spremljanje in predvidevanje prodaje ter analiziranje akcij, posebnih dogodkov, praznikov in celotne sezone.

Napredovanje brez poznanstev, le nagrada za trud

»Pri Lidlu cenim to, da so mi omogočili razvoj iz začetne pozicije in me naučili, kaj pomeni delati. To mi danes omogoča, da zares razumem izzive, s katerimi se soočajo naši sodelavci v trgovinah in skladišču pa tudi novi zaposleni in študentje,« pove Jure o svoji izkušnji pri Lidlu Slovenija in dodaja: »Po dveh letih lahko s ponosom povem, da sem iz začetne pozicije napredoval.«

O svoji karierni poti pa pove, »da mu ta pomeni veliko, saj je to zaposlitev, kjer se je lahko dokazal z delom, ne pa poznanstvi, podjetje pa je njegovo delo nagradilo.«

Foto: Lidl Slovenija
Foto: Lidl Slovenija
Študent +: odskočna deska za ambiciozne študente in študentke

Program Študent+ je namenjen vsem študentom, ki že delajo v podjetju Lidl Slovenija. Osrednja aktivnost programa je dogodek Študent+, na katerem imajo študenti priložnost spoznati delovanje in strukturo podjetja ter se družiti s člani poslovodstva. Udeleženci se pomerijo tudi v različnih individualnih in skupinskih izzivih, finalisti pa prejmejo enomesečno plačano pripravništvo.

Poleg možnosti napredovanja tudi številne druge ugodnosti

V Lidlu Slovenija študentom poleg možnosti napredovanja nudijo tudi številne druge ugodnosti, od rednega in konkurenčnega plačila ter fleksibilnega delovnega časa pa vse do možnosti relokacije, ki omogoča delo v različnih trgovinah po Sloveniji. Ker se zavedajo, da je usklajevanje študijskih obveznosti in študentskega dela lahko velik izziv, nudijo tudi možnost študijskega ali počitniškega predaha. Za nove sodelavce pa poskrbijo z dodelitvijo mentorja in številnimi izobraževanji.

Želiš tudi ti postati Študent+?

Če si tako kot Jure želiš priložnosti za karierno rast že v času študija, se pridruži Lidlovi ekipi nadobudnih študentk in študentov. Prvi korak na tvoji karierni poti je prijava na eno izmed študentskih del, ki so objavljena na Lidlovi karierni spletni strani ter na portalih e-Študentski servis in Mjob.