Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Legendarni sladki kruh

Panettone oziroma sladki božični kruh izvira iz severne Italije, natančneje iz Milana. Po legendi naj bi panettone nastal po naključju. Prvi sladki kruh naj bi že v 15. stoletju pri milanskem peku Toniju pripravil fant, zaljubljen v njegovo hčer, ki se je pretvarjal, da je pekovski pomočnik. Kupci so bili nad kruhom tako navdušeni, da so vsega pokupili. Poimenovali pa so ga ’pan di Toni’ oziroma Tonijev kruh, od koder tudi ime panettone.

Postopek priprave tradicionalnega panettona običajno traja kar tri dni. Foto: Spar Slovenija
Postopek priprave tradicionalnega panettona običajno traja kar tri dni. Foto: Spar Slovenija

Skrivnost je v tradicionalni pripravi

Panettone tradicionalno izdelujejo iz povsem običajnih sestavin, med katerimi so, seveda v točno določenih deležih, moka, sladkor, jajca, kvas in maslo. Skrivnost odličnega panettona pa je skrbna priprava, ki običajno traja kar tri dni. Testo namreč pri določeni temperaturi fermentira 24 ur, nato vanj vmešajo kandirano sadje in rozine, ga položijo v papirnati kalup, ki mu daje značilno obliko, ter ga spečejo. Peki sledi ohlajanje, pri čemer panettone obesijo s kupolo navzdol, da se ta ne sesede. Pravi panettone je, zahvaljujoč tradicionalni pripravi, rahel, mehak in okusen ter ostane svež dlje časa.

Panettone za vsak okus

Tradicionalen panettone vsebuje kandirane koščke pomaranče in limone ter rozine, sodobni panettoni pa navdušujejo tudi s številnimi drugimi sestavinami, kot so suho sadje, oreški, razne slaščičarske kreme, likerji in oblivi. Tako si lahko privoščite tradicionalen panettone, kot sta na primer SPAR PREMIUM chefov panettone z rozinami in kandirano pomarančo ter DESPAR panettone classico. Uživate lahko v okusu SPAR panettona s suhim sadjem ali DESPAR PREMIUM panettona z lešnikovo glazuro. Letos pa boste goste zagotovo navdušili tudi s SPAR PREMIUM panettonom pistacija s koščki čokolade in oblivom s pistacijo, saj je okus pistacije trenutno zelo priljubljen po vsem svetu. Oglejte si izbor okusnih panettonov, ki jih najdete v Sparovi ponudbi, in si pričarajte sladke praznike.

Razlike med panettoni so vidne tudi v kakovosti, znamki in seveda procesu proizvodnje. Najbolj kakovostni so namreč tisti panettoni, ki so bili pripravljeni na tradicionalen način, čemur sledi tudi višja cena.

V Sparu najdete kar 57 različnih panettonov. Foto: Spar Slovenija
V Sparu najdete kar 57 različnih panettonov. Foto: Spar Slovenija

Kako ga jesti?

Panettone narežite na rezine in jih postrezite samostojno ali s prilogami, kot so maskarpone, stepena smetana, čokoladni namaz ali sladoled. Odlično pa se poda tudi h kavi, kakavu, vroči čokoladi, mleku ter celo k sladkemu penečemu vinu.

Kako ga shranjevati?

Da bo panettone ostal čim dlje časa svež, mehak in okusen, ga pustite v originalni embalaži do serviranja. Ko ga odprete, pa ga hranite v nepredušno zaprti posodi.

Če slučajno kaj ostane

Iz ostankov panettona lahko pripravite na primer kruhov puding. Lahko pa ga narežete na rezine, jih premažete s kremo, zložite eno na drugo in oblijete s čokolado. Tako boste dobili mini torto.

Panettone je odlično darilo

Italijani si ob božiču že tradicionalno poklanjajo panettone, saj velja za simbol sreče in blaginje. Ker je pakiran v lično embalažo, mu lahko dodate zgolj pentljo in že imate praktično in zelo okusno darilo, ki ga lahko podarite svojim najdražjim ali pa gostitelju zabave, na katero ste povabljeni.

V Sparu izbirajte med 57 različnimi panettoni

Odkrijte neverjetne okuse panettonov v trgovinah SPAR in INTERSPAR, kjer boste našli kar 57 različnih panettonov. Med njimi so tudi trije novi panettoni Sparovih blagovnih znamk SPAR, SPAR PREMIUM in SPAR PREMIUM Michelinovih chefov.

V ponedeljek, 9., in torek, 10. decembra, lahko v Sparu vse panettone kupite s kar 30 % prazničnim popustom! Privoščite si slastnen košček prazničnega veselja, ki diši po tradiciji, ali podarite panettone za srečo in blaginjo v novem letu.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija