Chef z Michelinovo zvezdico Gregor Vračko redno sodeluje s podjetjem Spar Slovenija, ki omogoča, da so izdelki po njegovih recepturah, ki jih najdete pod znamko SPAR Premium, dosegljivi večjemu krogu ljudi.
Kako je nastalo sodelovanje in kaj pomeni dodati ime na embalažo?
»Sodelovanje je nastalo po spletu čudovitih okoliščin. Skupaj ustvarjamo že kar nekaj let. Odgovornost seveda čutimo, a sem izjemno samozavesten, saj stoji za znamko Spar izjemno sposobna ekipa, ki skrbi tako za blagovno znamko kot za kakovost izdelkov, ki jih najdete na policah.«
Kako nastajajo recepti – jih vedno zapišete in ustvarjate enako, ali ste nagnjeni k nenehnim eksperimentom v kuhinji?
»Osnova je kuhanje. Kako pa bomo kuhali, pa lahko interpretiramo kot eksperiment. Na voljo imamo obstoječe, znane tehnike, ki jih seveda nenehno nadgrajujemo, dopolnjujemo, siromašimo – se z njimi igramo.«
O vas velikokrat slišimo, da si upate več. Kako pa bi sami opisali svoje kreiranje krožnikov?
»Delamo to, kar je naša volja. Nalašč se izogibamo ukalupljanju. Sami po sebi ne izhajamo iz tega, da ‘apriori’ iščemo nekaj drugega, vendar se zavedamo, da delamo dobro tisto, kar delamo radi.«
Za katere priložnosti, praznik ali ljudi najraje ustvarjate?
»Pri kuhanju ne razmišljam, ali kuham za praznik ali navaden dan. Vsak dan razumem namreč kot priložnost za ustvarjanje in trud. To je trenutek. Kadarkoli ustvarjam, dam najboljše od sebe. To je življenjski princip. Tudi če kuhaš enostavne špagete, je prav, da to delaš najboljše. Kuhanje v tem kontekstu razumem kot preslikavo življenja – z vsemi vrhovi in padci.«
Katere izdelke ste pripravili nedavno in jih že lahko preizkusimo na domači mizi? Ste kdaj razmišljali, da bi ustvarili še nekaj zapletenejšega?
»Vsi trije kuharji [op. še chef Uroš Štefelin in chef Uroš Fakuč] pokrivamo celotni nabor okusov, od slanega do sladkega. Upamo, da bomo zgodbo seveda tudi nadaljevali. Tukaj se morda lahko zgodi tudi nekaj zapletenejšega. To je namreč zahteven proces, ki zahteva svoj čas. Vabim pa vse, da obiščejo najbližji Spar in si sami ustvarijo mnenje o izdelkih.«
Sestavina ali kuhar?
»Prava zvezda v kuhinji je vedno bila sestavina. Kuharstvo razumem kot izjemno intimno stvar, saj hrano vnašamo vase, na osnovi hrane pa sploh lahko delujemo in živimo. Skrb za raznolikost in kakovost sestavin je torej velika odgovornost, ki jo nosi vsak posameznik.«
Po sveža in kakovostna živila vedno v Spar
Izkušeni kuharji vedo, da so za izjemno jed ključne najboljše sestavine. V Sparu lahko svežino opazite že na prvi pogled. V Pekarni SPAR vas čaka svež in dišeč kruh z zlato zapečeno, hrustljavo skorjico, ki kar vabi, da ugriznete vanj. V Sparovi delikatesi pa boste našli sveže in kakovostne izdelke, iz katerih lahko pripravite preproste jedi, kot so pica kruhki, ali kulinarične mojstrovine, kot so popečene rezine bučnega kruha s pestom sušenega paradižnika in sirom chefa Vračka.
V Sparu so vam vedno na voljo sveže in kakovostno meso, mlečni izdelki, ribe, kruh in pekovsko pecivo ter pestra ponudba svežega sadja in zelenjave. V Izbranem okusu sezone pa si oglejte, kateri sezonski in lokalni pridelki so trenutno na razpolago na Sparovih policah, ter poiščite recepte za okusne jedi. Dober tek!