Foto: Hofer
Foto: Hofer

Eden od delodajalcev z najvišjim dvigom plač v zadnjem času je Hofer, diskontni trgovec, ki je naznanil, da svojim zaposlenim z letošnjim letom povišuje plačilo celo do 15 %. Trgovec poleg plače dviguje tudi regres, nadomestilo za prehrano, božičnico in vplačila v 2. pokojninski steber. V zadnjih štirih letih so se plačila prodajalcev povišala za več kot 40 %.

Po podatkih raziskave Trendi gibanja plač in ugodnosti za zaposlene, ki so jo pred kratkim izvedli pri Manpower Slovenija, naj bi kar dve tretjini slovenskih podjetij v prvi polovici leta 2023 dvignilo plače. Kar 35 % jih napoveduje zvišanje za 6-10 %, 30 % delodajalcev pa za 5 %.

Z višjimi plačami bodo letos zaposleni pri Hoferju prejeli še:

  • višji regres - 1.800 € (lani 1.700 €),
  • maksimalno neobdavčeno nadomestilo za prehrano - 7,96 €/dan (prej 6,12 €/dan),
  • višjo božičnico - 300 € bruto (prej 240 € bruto) in
  • višje vplačevanje v 2. pokojninski steber - 420 €/leto (prej 360 €).

In kakšne so torej plače Hoferjevih prodajalcev?

Prodajalcem pri Hoferju za četrtino krajši delovnik skoraj četrtino višje plačilo

1.458 € bruto prejmejo Hoferjevi prodajalci v najvišjem plačilnem razredu za 30ur/teden. To za kar 21 % presega slovensko minimalno plačo za 40 ur/teden (1.203 € bruto). Tako za četrtino krajši delovnik prejmejo skoraj četrtino višje plačilo.

Foto: Hofer
Foto: Hofer

Hofer (po)polni delovni čas: krajši delovnik, polna pokojnina

Dodatna ugodnost za zaposlene pri trgovcu pa je tudi možnost vključitve v Hofer (po)polni delovni čas. Gre za zaposlitev za krajši, povprečno 30-urni delovnik, z vsemi ugodnostmi zaposlitve za polni delovni čas (polna pokojninska doba, polni regres itd.).

Cilj je dolgoročno dvigniti ugled poklica

Z možnostjo krajšega delovnika so želeli pri Hoferju socialne pravice sodelavk in sodelavcev v prodaji in logistiki, ki so bili v preteklosti večinsko zaposleni za krajši delovni čas, izenačiti s pravicami zaposlenih za polni delovni čas. S tem, z višjimi plačili in številnimi ugodnostmi pa želi Hofer dvigniti ugled poklica prodajalke in prodajalca.

Že pred dvigom plač pri trgovcu brez minimalnih plač

V primerjavi s številnimi slovenskimi podjetji, ki so letos naznanila povišanje plač predvsem zaradi dviga minimalne plače, se Hofer ponaša z dejstvom, da že vse od vstopa na slovenski trg zaposlenim nudi nadpovprečna plačila v trgovski panogi. Prav nihče od več kot 2.000 zaposlenih tako že pred letošnjim dvigom ni prejemal minimalne plače, ravno obratno - za manj delovnih ur (povprečno 30 ur/teden v prodaji) so prejemali precej višjo plačo od slovenske minimalne plače za 40 ur/teden.