In na tem mestu nastopi estetsko zobozdravstvo, veja zobozdravstva, ki se osredotoča na izboljšanje videza zob, dlesni in ugriza. Sodobno estetsko zobozdravstvo ponuja širok spekter postopkov za hitro in nebolečo odpravo nepravilnosti zob, povrnitev čudovitega nasmeha in povečanje samozavesti. Pacientom povrnejo bleščeče bel nasmeh, lepo razporeditev zob in zdrave rožnate dlesni.

Medtem ko se konzervativno zobozdravstvo posveča zdravljenju in preprečevanju bolezni, estetsko zobozdravstvo stremi k temu, da pacientom ponudi lep in naraven nasmeh.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Glavni cilji estetskega zobozdravstva so torej izboljšanje barve, oblike, velikosti in poravnave zob ter celostnega videza nasmeha, pri postopkih pa se uporabljajo različne tehnike in materiali, da se doseže čim bolj naraven in privlačen rezultat, ki ustreza individualnim potrebam ter željam pacientov.

Postopki v estetskem zobozdravstvu

Beljenje zob

Beljenje zob je postopek, s katerim odstranimo madeže in zabarvanja ter povrnemo zobem naravno belo barvo. Obstajata dve glavni metodi beljenja zob:

  • Profesionalno beljenje v zobozdravstveni ordinaciji
  • Beljenje doma z uporabo posebnih gelov in nosilcev

Profesionalno beljenje je običajno hitrejše in bolj učinkovito, medtem ko je beljenje doma cenovno ugodnejše. Beljenje zob je zelo priljubljeno, saj lahko v kratkem času prinese vidne rezultate in občutno izboljša videz nasmeha.

Poravnava zob

Poravnava zob se doseže z uporabo zobnih aparatov, ki so lahko fiksni ali snemljivi. Med najnovejšimi inovacijami je nevidni aparati Invisalign, ki je občutno manj opazen in bolj udobni za nošenje. Zobni aparati popravljajo nepravilnosti v ugrizu in razmikih med zobmi ter zagotavljajo estetsko prijeten in funkcionalen nasmeh.

Kronice in mostički

Kronice in mostički so protetični nadomestki za poškodovane ali manjkajoče zobe. Kronice pokrivajo poškodovane zobe in jih krepijo, medtem ko mostički zapolnjujejo praznine, ki jih puščajo manjkajoči zobje.

Zobna protetika

Zobna protetika zajema različne vrste protez, ki nadomeščajo manjkajoče zobe. Zobna protetika pomembno izboljšuje estetiko, hkrati pa tudi funkcionalnost zobovja. Sodobna zobna protetika je zasnovana tako, da je udobna, estetska in funkcionalna, kar pacientom omogoča normalno žvečenje, govorjenje in samozavesten nasmeh.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Koristi estetskega zobozdravstva

Estetsko zobozdravstvo prinaša številne koristi. Kot prvo lahko izpostavimo večjo samozavest in boljšo samopodobo.

Pacienti po posegih poročajo o boljših socialnih interakcijah, večjem zadovoljstvu z videzom in izboljšani kakovosti življenja. Poleg tega estetski posegi pogosto prispevajo tudi k boljši funkcionalnosti zob, kar zmanjšuje težave pri žvečenju in govorjenju ter izboljšuje splošno ustno zdravje.

Ste primeren kandidat za estetski zobozdravstveni poseg?

Estetsko zobozdravstvo se priporoča:

1) Osebam z obarvanimi ali poškodovanimi zobmi

Obarvani ali poškodovani zobje lahko močno vplivajo na samozavest posameznika. Estetsko zobozdravstvo ponuja rešitve, kot so beljenje zob, kronice in zobne luske, ki lahko povrnejo naravno belo barvo in lepoto zob.

2) Osebam z nepravilnostmi v ugrizu ali razmikih med zobmi

Nepravilnosti v ugrizu ali razmiki med zobmi ne vplivajo le na videz nasmeha, ampak tudi na funkcionalnost zob. Poravnava zob z zobnimi aparati izboljša ugriz in splošno zdravje ustne votline.

3) Starejšim osebam z obrabljenimi zobmi

S staranjem se zobje naravno obrabljajo in lahko postanejo manj estetsko privlačni. Estetsko zobozdravstvo ponuja rešitve, ki lahko povrnejo mladosten videz in funkcionalnost zob.

Estetsko zobozdravstvo je torej primerno za vsakogar, ki želi izboljšati videz svojega nasmeha.

Konzervativno in estetsko zobozdravstvo predstavljata celovit pristop k izboljšanju in ohranjanju zdravja ter videza zob. Z uporabo najsodobnejših tehnologij in metod kombinacija konzervativnega in estetskega zobozdravstva omogoča hitro, nebolečo in učinkovito odpravo nepravilnosti ter optimalno zdravje ustne votline, kar je ključnega pomena za dolgoročno ohranitev lepote in funkcionalnosti nasmeha.

S pomočjo digitalnega načrtovanja nasmeha vam konzervativno in estetsko zobozdravstvo zagotavljata popolnoma naraven izgled, ki bo povrnil vašo samozavest in vas navdal z zadovoljstvom.

Če razmišljate o estetskem posegu, ne odlašajte. Posvetujte se z zobozdravnikom in raziščite možnosti, ki so vam na voljo!