Vendar pa je dober spanec ključnega pomena za uspeh, saj neposredno vpliva na koncentracijo, spomin in splošno produktivnost.

Študentsko življenje je zelo razgibano in polno izzivov – od težkih študijskih gradiv in dolgih ur predavanj na eni strani, pa do še daljših zabav na drugi strani.

Običajno so študentje tako osredotočeni na učenje, druženje in doseganje akademskih ciljev, da pozabijo na nekaj zelo pomembnega v tem obdobju - kakovosten spanec. In prav ta je ključnega pomena za zdravje, dobro počutje in nenazadnje tudi uspešnost pri študiju.

Pomislite – če si v spomin prikličete študentska leta, je verjetno zadnje, kar vas prešine, koliko in kako dobro ste spali, kajne? Le kdo se spomni, kako blagodejno je bilo spati v topli postelji, sveži posteljnini in na udobnem vzglavniku?

Večina se nas običajno spomni dolgih noči pred izpiti, ko smo z velikimi skodelicami kave poskušali ostati budni in zapolniti še tiste zadnje študijske vrzeli dan pred izpitom. Da ne omenjamo še druženja s prijatelji, večkrat kar sredi tedna, zaradi česar je bila naša spalna rutina še bolj neredna.

Takrat morda na to nismo pomislili, a pomanjkanje kakovostnega spanca pomembno vpliva na razpoloženje, sposobnosti pomnjenja, koncentracijo in splošno kognitivno delovanje.

Zakaj je spanec med študijem tako pomemben?

Kot študentje si ob vseh izzivih radi mislijo: "Pa saj bom spal po izpitih!" Toda spanec ni nekaj, kar bi lahko nadoknadili. Pravzaprav je spanec ključen za našo sposobnost učenja, pomnjenja in splošno zdravje.

  • Med spanjem se v telesu odvijajo številni pomembni procesi, ki vplivajo na našo kognitivno funkcijo.
  • Možgani med spanjem obdelujejo in shranjujejo informacije, ki smo jih čez dan pridobili. Tako se izboljšuje sposobnost pomnjenja, kar je še posebej pomembno za študente, ki se soočamo z velikimi količinami informacij.
  • Spanec zmanjšuje raven stresa, izboljšuje naše razpoloženje in povečuje osredotočenost, kar vodi v bolj produktivne študijske dni.
Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Brez zadostne količine spanca se torej naše kognitivne sposobnosti zmanjšajo, postanemo manj pozorni, pomnjenje postane težje, obenem pa postanemo bolj dovzetni za napake pri učenju in izpitih.

Kako študij vpliva na kakovost spanja?

1) Neredni spalni ritmi

Študentski urnik je pogosto kaotičen. Izpiti, seminarske naloge, druženja – vse to vodi v neredno spanje. Telo pa ima rado (spalno) rutino. Če ga nenehno "presenečamo" z menjavanjem časa spanja, tudi odlična posteljnina, rjuha ali udoben vzglavnik ne bodo pomagali, da nadoknadimo svoj nočni počitek. Rezultat? Nenehna utrujenost, saj telo ne zmore slediti neurejenemu ritmu.

2) Stres zaradi izpitov

Stres in spanec nista dobra prijatelja. Pred izpiti smo pogosto pod pritiskom in to lahko moti naš spanec. Tudi če imamo najudobnejšo posteljnino in vzglavnik, lahko skrbi zelo motijo naš počitek. Vse to vodi v izčrpanost in pomanjkanje energije.

3) Pozno nočno učenje

Učenje pozno v noč je stalnica pri študentih, vendar lahko to močno poruši naravni ritem spanja. Takšne noči negativno vplivajo na pomnjenje in zbranost naslednji dan.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

4) Dolgi žuri

Seveda študentsko življenje vključuje tudi nepozabne zabave. A dolgi žuri lahko motijo spanec, ki ga potrebuje naše telo. Tudi če se vrnemo domov in uležemo v svojo najljubšo posteljnino in na udoben vzglavnik, nam neutrudno žuriranje in nenehna dejavnost preprečujeta, da bi resnično zaspali globoko in sproščujoče.

Študentje, kako lahko izboljšate svoj spanec?

Dobra novica je, da obstajajo številni preprosti načini, kako lahko v tem obdobju izboljšate spanec, ne da bi morali popolnoma spremeniti svoj življenjski slog.

- Ustvarite spalno rutino

Morda se to za študenta zdi nemogoče, pa vendar poskusite hoditi spat in vstajati ob isti uri vsak dan – tudi ob vikendih! Z rednim urnikom spanja bo vaše telo lažje preklopilo v način počitka, kar vam bo omogočilo bolj kakovosten spanec. Nastavite si alarm ne samo za bujenje, temveč tudi za odhod v posteljo – mogoče zveni smešno, ampak bo pomagalo!

- Poskrbite za kakovostno spalno okolje

Kakovostno spalno okolje je ključnega pomena za dober spanec. Nekaj preprostih prilagoditev v študentski sobi lahko naredi čudeže:

  • Kakovostna posteljnina (ne podcenjuj moči mehkih in udobnih rjuh! Izbira naravnih materialov, kot sta bombaž ali bambus, bo zagotovila, da se med spanjem ne boste pregrevali).
  • Dober vzglavnik (izberite vzglavnik, ki ustreza vašemu načinu spanja. Vratu mora nuditi pravilno podporo, da se zjutraj ne zbudite z bolečinami. Ne pozabite, če vzglavnik izgublja obliko, je morda čas za zamenjavo).
  • Zatemnitvene zavese (če ste blizu uličnih svetilk ali če vaša soba hitro postane svetla, razmislite o zatemnitvenih zavesah, ki bodo poskrbele, da bo spalno okolje temno in primerno za spanje).
Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

- Uporabite tehnike sproščanja

Če vas pred spanjem skrbi zaradi študijskih obveznosti ali se preprosto ne morete umiriti, poskusite s tehnikami sproščanja. Globoko dihanje, meditacija ali preprosta tehnika mišične sprostitve vam lahko pomagajo umiriti um in pripraviti telo na počitek. Obstaja tudi vrsta aplikacij, ki vam lahko pomagajo pri teh tehnikah – samo nekaj minut pred spanjem lahko naredi čudeže.

- Izogibajte se uporabi elektronskih naprav pred spanjem

Uporaba telefonov, tablic in računalnikov pred spanjem lahko moti vaše spalne vzorce. Modra svetloba, ki jo oddajajo te naprave, zavira tvorbo melatonina – hormona, ki uravnava spanec. Najboljša praksa je, da vsaj pol ure pred spanjem odložite elektronske naprave in namesto tega berete knjigo ali poslušate pomirjujočo glasbo.

- Premislite, kaj pred spanjem zaužijete

Pred spanjem se izogibajte težki hrani in napitkom, ki vsebujejo kofein. Namesto tega si raje privoščite lahek prigrizek in toplo mleko, ki bosta pomagala pri sprostitvi.

Priznajmo si – življenje študenta je noro! Med učenjem, zabavami in kramljanjem s prijatelji lahko spanec hitro pade na dno prioritetne liste. Vendar pa brez dovolj spanja niti najmehkejša posteljnina, najboljša rjuha ali najudobnejši vzglavnik ne bodo naredili čudežev.

Zato si privoščite udobje svoje postelje in poskrbite za svojo spalno rutino. Mogoče to pomeni, da se boste odpovedali tisti dodatni epizodi serije ali odložili učbenik 30 minut prej. Verjemite, ko boste končno ujeli tiste dragocene ure spanca, boste pripravljeni na vse izzive, ki jih prinaša študentsko življenje!