Potovanje s kajakom po Soči ni zgolj športni izziv, temveč tudi pravljična pustolovščina, ki obiskovalce popelje od dramatičnih pokrajin Julijskih Alp do idiličnih prizorov, ki spominjajo na fantazijski svet Narnije.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Dolino reke Soče imamo radi vsi, ki si želimo aktivnega oddiha. Dolgčas pa ni tudi vsem tistim, ki si želijo zgolj kakovostnega počitka in sprostitve. Neokrnjena podoba narave je zagotovo dovolj dober razlog, da se boste v tem delu Slovenije napolnili z energijo.

»Reka Soča je popolno mesto za snemanje pravljic.« To so besede režiserja filma Zgodbe iz Narnije, ki ga je čarobna podoba narave in reke Soče naravnost prevzela. Če se odločite, da jo boste spoznali s kajakom po Soči, potem boste zagotovo deležni najbolj čarobne izkušnje, ki je zlepa ne boste pozabili.

Soča – edinstven modrozeleni biser, ki ga ne srečate nikjer drugje

Reka Soča je našla svojo pot v osrčju Julijskih Alp. Izvira v spodnjem delu pobočja Velike Dnine, nato pa teče po ledeniško oblikovani dolini Trente, Bovški kotlini in se izlije v Tržaški zaliv Jadranskega morja. Dolini Soče rečemo tudi Posočje, ki pa ni le dom prekrasne modrozelene reke Soče, ampak ponuja tudi bogato biotsko raznovrstnost.

Skrivnostna reka Soča in čarobnost Alp poskrbita za edinstveno podobo celotne pokrajine, ki je ne boste srečali nikjer drugje na svetu. S svojo značilno modrozeleno barvo in neokrnjeno naravo je to pravi biser, ki obiskovalce navduši prav v vseh pogledih, o njej pa je pisal tudi Simon Gregorčič v znani pesnitvi Soči.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

V tem delu Slovenije boste zagotovo uživali, ne glede na to ali si želite zgolj sprostitve in počitka ali pa ste željni aktivnega oddiha.

Kajak po Soči – spoznajte čaroben odsek s čudovitimi razgledi na Triglav

Dolina reke Soče je pravi raj za vse ljubitelje adrenalina in aktivnosti na prostem. Smaragdno zelena reka Soča omogoča različne vodne aktivnosti, kot so rafting, kanjoning in kajak, ob njej pa vodijo tudi številne tematske poti. Poleg tega pa so tu še številne možnosti za pohodništvo, plezanje, kolesarjenje in številne druge športne dejavnosti.

Ta naravna lepotica je znana po svoji edinstveni podobi, pri čemer jo spremlja ena najbolj čarobnih in slikovitih pokrajin Slovenije s čudovitimi razgledi na vrhove Julijskih Alp. Kajak Bovec se odvija na čarobnem odseku s čudovitimi razgledi na vrhove Julijskih Alp, vključno z najvišjim vrhom Triglav.

Triglav je najvišja gora na ozemlju Slovenije in se nahaja v osrčju Julijskih Alp. Na Triglav se lahko povzpnete z različnih smeri, saj nanj vodi veliko označenih planinskih poti, v njegovi okolici pa so tudi številne planinske koče in postojanke. Med planinci obstaja celo rek, da nisi Slovenec, če nisi bil vsaj enkrat na Triglavu.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Triglav pa je tudi pomemben simbol slovenstva. Imel je pomembno vlogo pri razvoju planinstva na Slovenskem, še posebej okoli leta 1900, ko je bilo rivalstvo med slovenskimi in nemškimi društvi zelo izrazito. Pri tem je imel pomembno vlogo dovški župnik Jakob Aljaž, ki je leta 1887 na lastne stroške od dovške občine odkupil vrh Triglava in na njem zgradil stolp. Po osamosvojitvi je Triglav postal del slovenskega grba in zastave, kot ime ali simbol pa ga uporabljajo številna kulturna in športna društva.

Soča je z neokrnjeno naravo prepričala tudi ustvarjalce filma Zgodbe iz Narnije

Soča pa je imela pomembno vlogo tudi v filmski uspešnici Zgodbe iz Narnije. Da je s svojo neokrnjeno naravo resnično edinstvena na svetu, je postalo jasno, ko so leta 2007 v tem delu Slovenije snemali prizore za drugi del te pustolovščine. Med številnimi lokacijami, ki so jih ustvarjalci filma pregledali po vsem svetu, se je Soča in njena okolica izkazala kot ena najlepših.

Izkazalo se je, da Soča popolna lokacija za snemanje, zato so bili na Bovškem z razlogom posneti najlepši deli filma. Poleg čarobne podobe kristalno čiste in modrozelene reke Soče je filmarje navdušila predvsem pravljična pokrajina, ki je ne srečamo nikjer drugje na svetu.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

In tako kot so Zgodbe iz Narnije pravljična pripoved o družini Pevensie, ki mora združiti moči s princem Kaspijanom, tako se lahko tudi vsi obiskovalci doline reke Soče počutijo kot da bi resnično stopili v pravljični svet. Kajak Bovec je prava pustolovščina, na kateri lahko podoživijo celotno zgodbo, hkrati pa so deležni čarobne izkušnje na reki Soči, ki je zagotovo edinstvena na svetu – in to je več kot dovolj dober razlog za njen obisk!

Več kot očitno je, da Soča s svojo edinstveno podobo in neokrnjeno naravo obiskovalcu ponuja vse, kar potrebuje za kakovosten oddih. Če želite tudi vi stopiti v pravljični svet, potem jo vsekakor morate obiskati!