Če ste na katero od vprašanj odgovorili pritrdilno, je možno, da imate subakromialni burzitis - stanje, ki lahko resno vpliva na vašo vsakodnevno življenje in delovno sposobnost.

Subakromialni burzitis je stanje, ki povzroča bolečino in omejeno gibljivost v rami. Pogosto je rezultat ponavljajočih se gibov ali prekomerne obremenitve rame, kar vodi v vnetje burze, majhne vrečke, napolnjene s tekočino, ki zmanjšuje trenje med tkivi.

Čeprav se simptomi, kot so bolečina, oteklina in omejena gibljivost, sprva zdijo kot prehodne nevšečnosti, lahko nezdravljeno stanje privede do resnih zapletov. Vnetni procesi v ramenskem sklepu namreč močno povečajo tveganje za tetivne poškodbe.

V Kliniki Medicofit smo specializirani za zdravljenje subakromialnega burzitisa, z uporabo naprednih fizioterapevtskih tehnik, ki pomagajo zmanjšati bolečino in izboljšati funkcionalnost ramenskega sklepa.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kaj povzroča subakromialni burzitis?

Subakromialni burzitis se pogosto pojavi kot posledica prekomerne uporabe ramenskega sklepa, poškodbe ali kroničnih degenerativnih sprememb, kar vodi do bolečine, otekanja in omejene gibljivosti ramena.

Dejavnikov tveganja za razvoj te bolezni poznamo več, med njimi so:

  • Ponavljajoče se aktivnosti nad glavo (športniki, številni delavci)
  • Neposredne poškodbe rame
  • Odlaganje kalcijevih kristalov v tetive.
  • Številne revmatološke bolezni.

Ali lahko preprečimo nastanek burzitisa? Potrebno je izogibanje ponavljajočim se gibanjem nad glavo, pravilna tehnika pri športnih in delovnih dejavnostih, redne vaje za krepitev in raztezanje mišic rame ter zgodnje fizioterapevtsko zdravljenje manjših poškodb ramena.

Simptomi subakromialnega burzitisa

Simptomi subakromialnega burzitisa vključujejo togost in bolečino v rami, ki je lahko tako močna, da paciente prebuja iz spanja. Prizadeto območje je lahko otečeno in rdeče, rama pa občutljiva na dotik, zlasti na sprednji strani ali zgornji tretjini roke. Ključni simptomi so:

  • Bolečina v rami, ki se poslabša ob gibanju
  • Poslabšanje bolečine pri ležanju na prizadeti rami
  • Poslabšanje bolečine pri dvigovanju roke nad glavo, kot pri umivanju las ali doseganju visokih polic.

Bolečine pri subakromialnem burzitisu se pogosto poslabšajo ponoči, še posebej pri spanju na prizadeti strani. To je običajno za bolnike zelo moteče in vpliva na kakovost njihovega spanca.

Nezdravljen subakromialni burzitis lahko vodi do kroničnega vnetja, trajnih poškodb rotatorne manšete in resnih omejitev gibanja, kar bistveno vpliva na kakovost življenja.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Diagnostika subakromialnega burzitisa

Diagnoza subakromialnega burzitisa v Kliniki Medicofit temelji na diagnostični terapiji, saj je potrebna natančna ocena simptomov in analiza obsega gibanja ramenskega sklepa.

Običajno zadostuje že sam pregled, ki lahko razkrije rdečino, toploto in otekanje, še posebej pri hujšem vnetju. Specialistični fizioterapevtski pregled pogosto razkrije zmanjšan aktivni obseg gibanja, zlasti pri dvigovanju roke, notranji rotaciji in abdukciji rame.

Subakromialni burzitis je eden najpogostejših vzrokov za bolečine v rami, zlasti pri odraslih in starejših osebah, zato je pomembno, da se stanje čimprej diagnosticira in ustrezno zdravi.

Zdravljenje subakromialnega burzitisa v Kliniki Medicofit

Naša prva naloga je temeljit pregled in ocena stanja skozi diagnostično terapijo. To vključuje analizo gibljivosti, moči mišic in funkcionalnih sposobnosti rame. Na podlagi teh podatkov izdelamo prilagojen načrt zdravljenja, ki se osredotoča na odpravljanje vzroka težave, ne le simptomov.

Na začetku zdravljenja se osredotočamo na zmanjšanje bolečine in vnetja. Uporabljamo najsodobnejše tehnike in opremo za zdravljenje subakromialnega burzitisa. Naši terapevti so specialisti na svojem področju, z bogatimi izkušnjami in znanjem o najnovejših metodah zdravljenja.

Naši fizioterapevti uporabljajo specialne tehnike za zmanjšanje bolečine in otekline, vključno z laserjem, ultrazvokom, elektrostimulacijo, kineziotapingom in specialnimi vajami. Naš program specialne fizioterapije je prilagojen posamezniku in vključuje napredne instrumentalne tehnike, kot so diamagnetoterapija PERISO, visokotonska stimulacija HiTOP, laserska terapija in TECAR terapija.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Terapevtske vaje za ramo

Kakšne so specializirane vaje z vami? Izvajamo prilagojene vaje za izboljšanje gibljivosti, ki se začnejo s pasivnimi gibi, ki jih izvaja fizioterapevt, in postopoma preidejo na aktivne vaje in raztezanje. Pomembno je tudi izboljšanje fleksibilnosti mišic ramena, roke, prsnega koša in vratu, saj so te mišice običajno zategnjene.

Terapevtske vaje za ramo so zasnovane tako, da pomagajo razbremeniti vnetje in bolečino, hkrati pa izboljšajo funkcionalnost ramena. Pomembno je, da se vaje izvajajo pravilno in brez bolečin.

Povečanje moči

Povečanje moči je ključno pri zdravljenju subakromialnega burzitisa. Kineziološke vaje za krepitev vključujejo uporabo uteži, razteznih trakov in progresivno dvigovanje uteži glede na zmožnosti posameznika.

Ko je bolečina pod nadzorom, se osredotočimo na obnovo funkcionalnosti in uvajamo vaje za krepitev mišic in izboljšanje stabilnosti rame. Poudarjamo pravilno tehniko izvajanja vaj, da preprečimo ponovitev težave.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Operacija rame: Kdaj je potrebna?

Kirurški poseg, s katerim razbremenimo burzo, je običajno rezerviran za primere, kjer konzervativno zdravljenje ni bilo uspešno pri lajšanju simptomov. Kirurški poseg se izvede le, kadar:

  • Konzervativno zdravljenje ni uspešno po več mesecih trdega dela.
  • Prisotne so še druge poškodbe, kot so poškodba rotatorne manšete ali drugih struktur v ramenskem sklepu.
  • Dolgotrajna, huda bolečina in pomembna omejitev funkcije ramenskega sklepa.

Pravočasno in strokovno vodeno fizioterapevtsko zdravljenje v Kliniki Medicofit je ključ do zmanjšanja bolečine, izboljšanja gibljivosti in preprečevanja dolgoročnih zapletov.

Naša ekipa izkušenih fizioterapevtov vam bo pomagala skozi vsak korak rehabilitacije, da boste lahko čim prej ponovno uživali v vsakodnevnih dejavnostih brez bolečin.


Viri in literatura

  1. Faruqi, T., & Rizvi, T. J. (2023). Subacromial Bursitis. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  2. Klatte-Schulz, F., Thiele, K., Scheibel, M., Duda, G. N., & Wildemann, B. (2022). Subacromial Bursa: A Neglected Tissue Is Gaining More and More Attention in Clinical and Experimental Research. Cells, 11(4), 663. https://doi.org/10.3390/cells11040663
  3. Lanham, N. S., Swindell, H. W., & Levine, W. N. (2021). The Subacromial Bursa: Current Concepts Review. JBJS reviews, 9(11), e21.00110. https://doi.org/10.2106/JBJS.RVW.21.00110
  4. Wilson, C. (2022). Subacromial Decompression. Available from: https://www.shoulder-pain-explained.com/subacromial-decompression.html . [Accessed: 10/6/2024].