Tek na smučeh izhaja iz Skandinavije in se je razvil iz potrebe po premagovanju velikih razdalj za namen transporta, vendar danes v številnih državah velja za izredno priljubljen zimski šport, ki aktivira celo telo ter ob tem omogoča preživljanje časa v osrčju neokrnjene narave. Gre za dejavnost, ki povečuje mišično moč in vzdržljivost, ohranja zdravo telesno težo in optimalno raven holesterola ter izboljšuje srčno-žilni sistem.

Izvaja se tako po urejenih progah kot na celem snegu, pri čemer izpopolnjenost različnih tehnik in tehnologij terja izbranemu terenu prilagojeno opremo, med katero sodijo tekaške smuči, palice, čevlji ter oblačila.

Tekaške smuči so pogojene s tehniko smučanja

Kot velja za večino športov, je tudi za tek na smučeh značilno, da tehnika odreja opremo, prvenstveno vrsto tekaških smuči, četudi naj bi bil v splošnem prav vsak tekač sposoben teči na kakršnihkoli smučeh. Vprašanje je, ali je to smiselno, saj zaradi pomanjkljivega znanja in izkušenj ne more v celoti izkoristiti prednosti posamezne tehnologije.

Začetniki se zato praviloma odločajo za osnovno, dokaj enostavno KLASIČNO TEHNIKO, ki posnema hojo. V povezavi z njo je v uporabi več korakov, odvisno od kondicijske pripravljenosti tekača, njegovega znanja in konfiguracije terena: dvotaktni diagonalni korak (odriv nasprotne noge in roke, kot pri hoji), soročni odriv (odriv z obema rokama, primeren za blage spuste) in korak s soročnim odrivom (odriv z obema rokama hkrati in eno nogo, primeren za ravnine ter blage spuste).

Foto: Vita ProShop
Foto: Vita ProShop

Tisti z več tekaškega znanja oziroma napredni tekači raje kot po klasični posežejo po hitrejši in bolj dinamični DRSALNI TEHNIKI, pri kateri temelj predstavljajo kondicijska pripravljenost tekača, njegova sposobnost ohranjanja ravnotežja ter koordinacijske veščine. Tudi pri tej je v uporabi več korakov: drsalni korak (osnova), daljši dvojni drsalni korak (soročni odriv na vsak drugi korak na vedno isto nogo, primeren za ravnine in blage spuste), krajši dvojni drsalni korak (primeren za vzpone) in enojni drsalni korak soročni odriv z rokama na vsak korak, primeren za ravnine in blage vzpone).

Obe tehniki se uporabljata pri teku po urejenih progah, medtem ko je za tek po brezpotju, ki velja za primarno obliko te dejavnosti, primerna klasična tehnika. Neodvisno od tega brezpotja v primerjavi z urejenimi progami zahtevajo krajše in širše tekaške smuči s kovinskim robnikom, kar zagotovi varnost med spusti, so pa te tudi narebrene ter v nekaterih različicah podpirajo namestitev dodatnih kož.

Dobro je vedeti: Brezpotja ne zahtevajo le prilagojenih tekaških smuči, temveč so palice prav tako krajše, tekaški čevlji pa vodoodporni in precej širši od tistih za tek po urejenih progah.

Izbira tekaških smuči za klasično tehniko

Klasična tehnika, s katero se povezuje predvsem tekaške začetnike, zahteva tekaške smuči od 20 do 30 cm daljše od telesne višine tekača. Ta pa še zdaleč ni edina, ki ji je pri izbiri tekaških smuči treba nameniti pozornost, saj na izkušnjo v enaki meri vplivajo model tekaških smuči, izbrana trdota teh in, najpomembneje, telesna teža tekača. Od slednje je namreč odvisno, kakšna bo razporeditev teže po celotni dolžini tekaških smuči, natančneje, ali se bodo med drsenjem zatikale, kot se dogaja s premehkimi smučmi, ali pa se ne bodo oprijemale podlage, kar je značilno za pretrde smuči.

V vsakem primeru imajo tekaške smuči za klasično tehniko pod vezjo bodisi narebreno drsno oblogo bodisi nameščena dva trakova, s čimer se zagotovi oprijem pri odrivu in teku navkreber, lahko pa so tudi gladke, a to pomeni, da jih je treba redno mazati.

ZAČETNIKI običajno izbirajo robustno, učinkovito tehnologijo odriva s parom kož, nameščenim pod težiščem, ker ta zagotovi izvrsten prenos moči pri odrivu, dobro pa se obnese tudi pri drsenju. V ta namen se priporočata modela Twin Skin Performance in Twin Skin Pro vodilne znamke tekaških smuči po vsem svetu, Fischer. Nasprotno se SREDNJI REKREATIVCI raje odločajo za lažje in stabilnejše tekaške smuči z vezmi, ki omogočajo različne položaje v vseh pogojih, pa tudi doseganje višjih hitrosti. Gre za modela Twin Skin Superior in Twin Skin Race, oba znamke Fischer. VRHUNSKI TEKAČI najraje posežejo po lahkih, stabilnih tekaških smučeh z izjemnim prenosom moči, kakršna sta modela Twin Speedmax 3D in Twin Skin Carbon Pro z mazalnimi stranskimi robovi, za katerima prav tako stoji Fischer.

Dobro je vedeti: Poleg tekaških smuči stopnja znanja določa tudi tekaške čevlje. Za začetnike je zato najprimernejši model RC3 Classic, ki ponuja udobje in enostavno obuvanje ter sezuvanje in je hkrati vodoodporen, za srednje rekreativce pa je boljša izbira model RC3, ker so čevlji vodoodporni, a lažji ter imajo trši podplat in boljši prenos moči. Za vrhunske tekače sta najprimernejša modela Speedmax Classic in Carbonlite Classic, oba lahka s karbonskim ogrodjem za kar najboljši prenos moči. Vse omenjene modele podpisuje znamka Fischer.

Foto: Vita ProShop
Foto: Vita ProShop

Izbira tekaških smuči za drsalno tehniko

Tekaške smuči za drsalno tehniko so trše od tistih za klasično tehniko, njihova dolžina pa je krajša, saj so le od 5 do 15 cm daljše od telesne višine tekača. Kot pri tistih za klasično tehniko, je tudi pri teh za drsalno treba upoštevati še model tekaških smuči, izbrano trdoto teh in telesno težo tekača, ker ta vpliva na hitrost. Premehke tekaške smuči namreč ne dosegajo želene hitrosti, pri pretrdih pa se rep in konice ugrezajo v sneg.

ZAČETNIKI se tako odločajo za obstojne tekaške smuči z le malo tehnologij, denimo modele Aerolite Skate 70, SCS Skate in LS Skate znamke Fischer. SREDNJI REKREATIVCI, ki že poznajo osnove drsalne tehnike, stremijo k lažjim, torzijsko stabilnejšim tekaškim smučem z dobrim prenosom moči, saj želijo svoje znanje in dosedanje izkušnje uporabiti na sami tekaški progi. Zanje sta najustreznejša modela RCS Skate in RCR Skate, oba znamke Fischer. Za razliko od vseh njih VRHUNSKI TEKAČI posegajo po izjemno lahkih, torzijsko stabilnih tekaških smučeh z najboljšim prenosom moči, kar jim omogoča ničelno izgubo energije in doseganje visokih hitrosti. Med takšne sodijo modeli Speedmax Helium, Speedmax 3D in Carbonlite Skate, ki jih je prav v ta namen razvila znamka Fischer.

Dobro je vedeti: Tekaški čevlji so ob tekaških smučeh izredno pomembni tudi pri drsalni tehniki. Začetnikom se svetuje model RSC Skate, za katerega sta značilna udobje in enostavno obuvanje ter sezuvanje, srednjim rekreativcem najbolj ustreza model RC5, ker z njegovo pomočjo dosegajo boljši, direkten prenos moči, hkrati pa so deležni visoke mere udobja, vrhunskim tekačem pa zadovoljstvo ponujajo modeli Speedmax Skate, Carbonlite Skate in Carbon Skate. Vsi omenjeni modeli so plod razvoja znamke Fischer.

Nakup tekaških smuči

Da bi tekač resnično izkoristil vse prednosti tehnologij, je tekaške smuči priporočljivo izbrati čim skrbneje in pri odločitvi upoštevati vse parametre, ki vplivajo na izkušnjo ter samo izbiro. Pri tem se je vedno dobro posvetovati s strokovnjakom, najbolje v spletni trgovini Vita ProShop, v kateri so stalno na zalogi najrazličnejši modeli tekaških smuči in druga tekaška oprema, njeni sodelavci pa so s svojim znanjem kadarkoli pripravljeni tako pomagati pri izbiri kot svetovati, pri čemer upoštevajo želje, potrebe ter zahteve posameznika.

Poleg tega so zaradi bogatega znanja, na eni strani pridobljenega skozi spremljanje napredka v razvoju tekaških smuči in na drugi tekom teka na različnih tekaških progah, zmožni odgovoriti na vsako vprašanje, kar možnosti za to, da bi bila izbira tekaških smuči neustrezna dodobra zmanjša. In, nenazadnje, ni zanemarljivo niti dejstvo, da je spletna trgovina Vita ProShop hčerinsko podjetje znamke Vita, generalne zastopnice svetovno znane športne opreme za Slovenijo, med njimi tiste, ki jo na tržišče postavljajo Fischer, One Way in številni drugi proizvajalci.