Otroška koža je zelo občutljiva, zato je zelo pomembno, kakšne materiale otroške posteljnine boste izbrali. Poleg tega, da zagotavljajo udobje, pa ne sme vsebovati nobenih škodljivih snovi, kemikalij in alergenov, ki bi lahko škodili zdravju otroka.

Z odraščanjem otrok pa se seveda spreminjajo tudi njegove potrebe in želje. Zato se z leti spreminja tudi velikost posteljnine kot tudi njihov zunanji izgled. Da bi vam olajšali izbiro, smo pripravili nekaj nasvetov za izbiro popolne otroške posteljnine glede na starost otrok

Posteljnina za dojenčke od 0 do 12 mesecev

Podobno kot je mehka dojenčkova koža, tako mehki morajo biti tudi vsi materiali, ki prihajajo v stik z njo. Pri izbiri posteljnine za dojenčke je zato priporočljivo izbrati naravne materiale, kot je organski bombaž. Ta je prijeten na otip, hkrati pa pripomore k uravnavanju telesne temperature.

Posteljnina za dojenčke je običajno manjše velikosti, saj je namenjena otroškim posteljicam, ki so v dimenzijah 60 x 120 cm. Izberite prevleke za odeje in vzglavnike, ki se jim optimalno prilegajo, še posebej pa bodite pozorni pri izbiri rjuhe. Priporočamo vam, da izberete napenjalne rjuhe, ki se tesno prilegajo ležišču, poleg tega pa investirajte tudi v nepremočljivo podlogo.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

V tem obdobju izberite posteljnino v nežnih in pastelnih barvah. Da bo imel vaš dojenček dovolj prostora za udobno spanje, poskrbite, da je posteljica čim bolj prazna. Tako boste čim bolje poskrbeli tudi za njegovo varnost.

Posteljnina za otroke od 1 do 3 let

V obdobju od 1 do 3 let otrok še vedno potrebuje manjšo posteljo, ki mora seveda imeti ograjo. Otroci v tem obdobju zelo nemirno spijo, zato že pri nakupu postelje poskrbite, da ima ograjo, hkrati pa morajo zagotavljati neoviran vstop in izstop iz postelje.

Pri izbiri posteljnine morate torej še vedno biti pozorni na njeno velikost. Ta se mora optimalno prilegati odeji in vzglavniku, za ležišče pa izberite napenjalno rjuho, saj bo le tako preko noči ostala na mestu. Pomembno je, da je otroška posteljnina v tem obdobju izdelana iz mehkega bombaža, ki ga odlikuje velika zračnost, zato bo vašim najmlajšim nudil udoben in miren spanec.

Otroška posteljnina za najmlajše otroke je na voljo v različnih barvah, vzorcih in potiskih. Zato izberite posteljnino, ki bo odražala otrokov osebnost in se bo popolnoma zlila z njegovo otroško sobo.

Posteljnina za otroke od 3 do 5 let

To je obdobje, ko se otroci običajno spoznajo s standardnimi dimenzijami postelj, kot je 90 x 200 cm. na trgu pa je na voljo tudi veliko postelj v obliki hišic ali celo avtomobilov. Ne glede na obliko postelje, bo v tem primeru otrok potreboval tudi večjo posteljnino in vzglavnik, za katere boste morali izbrati ustrezno posteljnino in rjuhe.

Otroci so v tem obdobju polni domišljije, zato ne boste ničesar zgrešili, če boste za svojega malčka izbrali otroško posteljnino z motivi najljubših risanih junakov, prav tako pa imajo otroci radi živali in predvsem posteljnino v živih barvah.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Pri izbiri pravega materiala otroške posteljnine je bombaž še vedno na prvem mestu. Poleg izjemne mehkobe in zračnosti, je primeren za vse letne čase, prav tako pa je tudi hipoalergen in enostaven za vzdrževanje. To pa je pri otroški posteljnini še toliko bolj pomembno.

Posteljnina za otroke od 6 do 12 let

V obdobju od 6. do 12. leta se pri izbiri velikosti posteljnine običajno ničesar ne spremeni, saj večina otrok v tem obdobju spi na posteljah standardnih dimenzij, 90 x 200 cm. Tudi kar se tiče izbire materiala, je bombaž še vedno najbolj udobna in praktična izbira, medtem ko je potrebno nekoliko več pozornosti nameniti videzu otroške posteljnine.

To je namreč obdobje, ko otroci že lahko povejo svoje mnenje, zato jim prepustite to možnost, da si sami izberejo posteljnino. Pri izbiri materialov seveda ne odstopajte od svojega mnenja, medtem ko odločitev o samem videzu posteljnine lahko prepustite svojemu otroku.

Posteljnina za najstnike

Večina najstnikov spi na posteljah standardnih dimenzij, nekateri pa se odločijo tudi za širše postelje, v dimenzijah 140 x 200 cm ali 120 x 200 cm – v tem primeru boste morali izbrati tudi večjo posteljnino. Še vedno vam priporočamo napenjalne rjuhe, ki omogočajo lažje postiljanje, pri izbiri materiala pa bodite pozorni, da resnično izberete kakovosten bombaž, za zimske mesece pa lahko izberete posteljnino iz flanele.

Najstniki imajo običajno svoje mnenje, želje in preference, zato je ključnega pomena, da jih vprašate, kaj si želijo. Tako boste v širokem izboru različnih barv in vzorcev izbrali posteljnino, ki izraža njihove interese.

Za nakup otroške posteljnine si je vsekakor potrebno vzeti čas in pomisliti na ogromno dejavnikov. Z našim vodičem vam bo zagotovo uspelo izbrati popolno posteljnino za vašega otroka v vseh starostnih obdobjih.