. V tem članku bomo raziskali, kaj kriptovalute pravzaprav so, zakaj so zanimive za vlagatelje, ter kako lahko tudi vi zlahka začnete svojo kripto pot. Odkrijte, zakaj Bitcoin ni edina možnost in kako lahko postanete del te finančne revolucije.

Držanje Bitcoina in kriptovalut. Foto: CryptoUnity
Držanje Bitcoina in kriptovalut. Foto: CryptoUnity

Kaj so kriptovalute?

Kriptovalute si lahko predstavljate kot digitalni denar, ki deluje brez bank in posrednikov, kar omogoča blockchain tehnologija. V primerjavi s tradicionalnimi valutami so transakcije veliko hitrejše, varnejše in pogosto cenejše. Na primer, Bitcoin lahko pošljete na drug konec sveta v nekaj sekundah ali minutah, brez potrebe po odobritvi bank. Kar naredi kriptovalute še bolj privlačne, je to, da zalogo posamezne kriptovalute ne nadzira banka, temveč je vnaprej omejena. Zaradi tega so postale dober hranilec vrednosti – če bi pred nekaj leti kupili Bitcoin, bi se njegova vrednost, do danes povečala že za kar nekaj sto odstotkov.

Poleg Bitcoina obstajajo še številne druge kriptovalute, vsaka s svojo unikatno vlogo in namenom. Ta raznolikost omogoča inovacije v finančnem svetu in odpira nove možnosti tako za tehnološke rešitve kot za vlagatelje. Svet kriptovalut je dinamičen in poln priložnosti, ki presegajo zgolj Bitcoin, kar nudi vlagateljem širok spekter različnih poti za raziskovanje in vlaganje.

Vlaganje v kriptovalute. Foto:  CryptoUnity
Vlaganje v kriptovalute. Foto: CryptoUnity

Razlika med Bitcoinom in drugimi kriptovalutami

Ko je Bitcoin leta 2009 postal javno dostopen, je sprožil revolucijo. Prvič v zgodovini smo imeli digitalno valuto, ki je delovala brez centralne banke ali posrednikov. Tako je, prvič po dolgem času, popoln nadzor nad lastnimi sredstvi vrnjen posamezniku, hkrati pa je odporen na manipulacije, kot je npr. to tiskanje denarja. Ta preboj je odprl vrata mnogim novim inovacijam in rešitvam za izboljšanje tega, kar je ponudil in ponuja Bitcoin. Posledica tega je nastanek novih kriptovalut, ki se trudijo doprinesti svetu kripta. Določene se osredotočajo na še hitrejše transkacije, druge jih želijo narediti še cenejše, spet tretje se osredotočajo na varnost ali anonimnost in tako naprej.

Čeprav je Bitcoin še vedno najbolj znan, obstajajo druge kriptovalute, ki so prav tako pomembne. Lep primer tega je Bitcoin Cash, ki je nastal z namenom da poceni in pospeši transakcije, v osnovi pa še vedno ostaja podoben Bitcoinu. Ethereum, druga najbolj poznana kriptovaluta, se je osredotočil bolj na uporabnost. Kot tak, na svojem omrežju omogoča gradnjo drugih kriptovalut in apikacij kot so igrice, stavnice, skupnosti…

Solana pa sledi vzoru Ethereuma, s poudarkom na nižjih provizijah in hitrejšem delovanju.

Zakaj vlagati v različne kriptovalute

Vlaganje v Bitcoin je pri izbiranju kriptovalut sorazmeroma varna odločitev, vendar obstajajo tudi druge kriptovalute, ki ponujajo drugačne priložnosti. Na primer Ethereum z njegovo uporabo pametnih pogodb predstavlja temelj za večino obstoječih aplikacij na blockchainu, medtem ko Solana poleg okolja za gradnjo na blockchainu, prinaša še hitre in poceni transakcije.

Na drugi strani, mlajše, manjše in ne tako poznane kriptovalute pogosto prinašajo večji potencial za eksponentno rast, a s tem pride tudi večje tveganje. V večini velja pravilo, da bolj kot se kriptovaluta uporablja, večji ima potenical, da pridobi na vrednosti. Lep primer za to, so kriptovalute menjalnic, kot je to npr. BNB, katerega vrednost je zacvetela skupaj z rastjo Binance menjalnice.

Z vlaganjem v različne kriptovalute lahko zmanjšate tveganja, saj s tem, da nimate "vseh jajčk v eni košarici", omilite vpliv na vrednost celotnega vašega imetja, če eni kriptovaluti ne gre najbolje.

Vrednost Bitcoina. Foto: CryptoUnity
Vrednost Bitcoina. Foto: CryptoUnity

Poleg tega, da je za zmanjšanje tveganja priporočeno vlaganje v več različnih kriptovalut, se še vedno pojavi vprašanje, v katere kriptovalute vlagati. Čeprav ne podajamo finančnega nasveta, v svetu kripta pripročajo, da se v portfelju kombinira med bolj in manj uveljavljenimi. Če je portfelj uravnotežen, si je lažje dopustiti nekaj tveganja in dopustiti prostor tudi za kakšne nove kriptovalute. Kjer je tveganje večje, kripto svet rad prevzame miselnost "kar je vloženo je izgubljeno", saj to omogoča določeno stopnjo pomirjenosti, če mladi kriptovaluti v danem trenutku ne gre najbolje.

Vlaganje v kripto

Za veliko ljudi se zdi vlaganje v kriptovalute zapleteno in tvegano. Mnogi imajo strah, da je to preveč tehnično in ne vedo, kje začeti. V resnici pa je začetek vlaganja v kriptovalute lahko čisto preprost, le izbrati je potrebno pravo platformo. Preden začnete, je pomembno, da izberete zanesljivo menjalnico, kjer lahko varno hranite svoje naložbe. Odpiranje kripto računa je običajno hitro in zahteva le nekaj osnovnih korakov, kot je preverjanje identitete in dodajanje sredstev.

Na slovenski platformi CryptoUnity je celoten postopek prilagojen začetnikom. Platforma ponuja preprosto uporabo, varnost in podporo, kar vam omogoča, da brez težav začnete svojo kripto pot. Celotno platformo pa podpira njihova lastna kriptovaluta, imenovana CUT. S svojo prilagodljivostjo in prijaznostjo do uporabnika, je CryptoUnity idealna izbira za tiste, ki želijo enostavno in varno vlagati v kriptovalute.

Nakup Bitcoina. Foto: CryptoUnity
Nakup Bitcoina. Foto: CryptoUnity

Kriptovalute so več kot le trend – predstavljajo prihodnost financ. Čeprav Bitcoin ostaja vodilna sila je pomembno razumeti, da je svet kriptovalut veliko večji in poln inovacij, ki ponujajo ogromne priložnosti - od investiranja, do tehnološkega napredka. Zdaj je pravi čas, da raziščete te možnosti in začnete vlagati. S CryptoUnity platformo vam je svet kripta na dosegu roke – enostavno, varno in dostopno za vsakogar. Naj bo vaša prihodnost povezana s kriptom, ki spreminja svet!