Ovseni kruhek, ki ga pripravljajo v Pekarni Grosuplje je novi član zdravju prijaznih vrst kruha, ki jim v Sosedovi pekarni pri Mercatorju namenjajo poseben poudarek. Ravno prav velik 300 gramski kruhek se poleg skrbne recepture, ki vsebuje velik delež ovsene moke, ponaša tudi z zdravstveno trditvijo, saj beta glukani v ovsu pomagajo vzdrževati normalno raven holesterola v krvi.
Ovseni kruhek se je letos pridružil polnozrnatemu kruhu iz 100 odstotne pirine moke, polnozrnatemu kruhu z lanenimi semeni in kruhu brez kvasa. Posebnost malega in sočnega ovsenega kruha je že njegov recept. Pripravljajo ga po tradicionalnem postopku s kislim testom in velikim deležem ovsene moke ter ovsenih kosmičev, dodana pa je tudi izbrana polbela moka.
Ovseni kruhek tako odlikuje z ovsenimi kosmiči izdatno posuta hrustljava skorja ter izredno mehka in sočna notranjost. Pripravljen je brez dodatnih aditivov, prileže pa se v kombinaciji z najrazličnejšimi jedmi ob tako rekoč vsaki priložnosti.
Bogata vsebnost ovsa je tudi ključna pri tem, da ima ovseni kruhek tudi pozitivne učinke na zdravje. Oves je namreč tudi vir beta glukanov, ki pomagajo pri vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Celotni ovseni kruhek vsebuje 3,6 gramov beta glukanov, zato se na embalaži lahko ponaša z znanstveno trditvijo, ki jo izbranim izdelkom odobri urad za varno hrano.
Za učinkovito delovanje beta glukanov je priporočeno zaužiti 3 grame beta glukanov dnevno, ki se jih lahko zaužije v več obrokih in iz različnih virov. Poleg ovsa je tudi ječmen bogat vir beta glukanov, kot tudi vsi izdelki iz obeh žitaric. Že ena rezina ovsenega kruha vsebuje 0,6 grama beta glukanov, kar je več kot petina priporočene dnevne količine beta glukanov.
Kljub temu pa za bolezni srca in ožilja obstaja vrsta različnih dejavnikov tveganja, zato se za najboljšo preventivo potrebno spremeniti tudi način življenja in zmanjšati vse dejavnike. Zato je poleg zdrave in uravnotežene prehrane pomembno tudi skrbeti za zdrav način življenja.