V široki ponudbi cenejšega mesa kupci pogosto pozabijo na vidik varnosti in kakovosti lokalne hrane.
V široki ponudbi svežega mesa in mesnih izdelkov, ki so na voljo v naših trgovinah, smo marsikdaj v zadregi, kaj izbrati in po kakšnem kriteriju. Večinoma smo soočeni z veliko količino informacij in široko ponudbo. Poslušamo nasvete svojega zdravnika, sledimo trendom in različnim dietam, nasvetom o zdravi prehrani, ki mora biti uravnotežena, in nasvetom, kako se izogniti pretirano predelani hrani. Izmenjavamo mnenja in nasvete na družbenih omrežjih, sledimo blogerjem in vlogerjem, slovenskim in tujim, ki nam na osnovi lastnih izkušenj skušajo predstaviti dobre prakse, tudi s področja hrane.
Ko se znajdemo v takšni dilemi, sta nam v pomoč dobra stara gospodinjska logika in zdrava pamet. In seveda označba »Izbrana Kakovost – Slovenija«, ki nam zagotavlja, da je meso pridelano in predelano v Sloveniji, in so vsi proizvodni postopki podvrženi rednim dodatnim kontrolam. Meso označeno z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« je garancija za kakovost, ki jo zagotavljajo slovenski proizvajalci mesa in mesnih izdelkov. Prvi kriterij varne hrane je, da je le-ta proizvedena čim bližje krožniku, torej v lokalnem okolju.
Nacionalna shema Izbrana kakovost je kompleksen projekt in plod dolgoletnega sodelovanja med državo, pridelovalci in živilsko predelovalno industrijo ter zasleduje cilj strateškega zavezništva v oskrbni verigi z enim samim namenom − zagotavljati varno, zdravo in kakovostno lokalno hrano. Znak »Izbrana kakovost − Slovenija« pa je trdna zaveza, za katero stojijo nadstandardni pogoji pridelave in predelave ter redni in izredni nadzori. Neodvisne kontrolne inštitucije redno preverjajo način vzreje živali (kje, na kakšen način, v kakšnem okolju in s kakšno prehrano so krmljene) in celoten proces od vzreje do prodajne police. Meso z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija« je torej varno in vredno zaupanja, saj je plod odličnih rejskih praks in visokih standardov v proizvodnji mesa ter zato varna izbira.
Dobro je vedeti, da ni vsako meso enako kakovostno, kar še zlasti velja za meso, ki na naše police pride iz držav, kjer nimajo enakih standardov vzreje in predelave. Zato pred nakupom vedno preverite poreklo mesa, saj je naše zdravje in dobro počutje odvisno tudi od tega, kaj jemo. Naj vam bo v pomoč pri izbiri oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija«.
Več informacij: http://giz-mi.si/projekti/izbrana-kakovost-projekt/