Burja je na Primorskem in Notranjskem podirala drevesa. Foto: Ines Trebec
Burja je na Primorskem in Notranjskem podirala drevesa. Foto: Ines Trebec
Odpravljanje posledic neurja

Distribucijsko omrežje je bilo zaradi močnega vetra poškodovano na 121 mestih. Prizadetih je bilo 14.300 metrov daljnovodov, 9.600 metrov nizkonapetostnega omrežja in porušenih 165 drogov.

V zadnjih dveh dneh je bilo v pregledovanje distribucijskega omrežja, odkrivanje napak, odstranjevanje podrtega drevja in sanacijo nastalih razmer vključenih 150 delavcev Elektro Primorske in njihovih pogodbenih partnerjev, ki so opravili več kot 3.500 ur dela v zahtevnih vremenskih pogojih na težko dostopnih terenih. Poškodbe na omrežju so sicer samo začasno sanirane, do zime pa jih bodo morali dokončno odpraviti, da ne bi nastale nove poškodbe.

V noči na sredo je bil sicer znova prekinjen daljnovod med Kobaridom in Bovcem pri Srpenici, zato so na tem območju vzpostavili otočno obratovanje Bovškega iz Soških elektrarn. Napaka je bila odpravljena v dopoldanskih urah.

Delavci Elektra Primorske pa se še vedno trudijo, da bi odkrili napako na daljnovodu za napajanje smučišča Kanin in tamkajšnjega televizijskega stolpa. Do vzpostavitve ponovnega obratovanja tega daljnovoda bo zato moteno oddajanje televizijskega signala na Bovškem. Prav tako še niso zagotovili napajanja dveh baznih postaj mobilne telefonije na ilirskobistriškem območju.

Močna burja ovira promet
Močna burja tudi danes povzroča preglavice predvsem v prometu, saj posamezni sunki presegajo 100 kilometrov na uro.

Na hitri cesti med razcepom Nanos in Ajdovščino ter na regionalni cesti Ajdovščina-Podnanos je zato prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami in hladilnike.

Odpravljanje posledic neurja