Zaradi zamrznjenih jezer in rek trda prede tudi pticam. Foto: EPA
Zaradi zamrznjenih jezer in rek trda prede tudi pticam. Foto: EPA
Promet v Madridu in okolici tako rekoč stoji. Foto: EPA

Velik del Hrvaške se je zjutraj zbudil v najhladnejše jutro to zimo. Razlika v temperaturi med notranjostjo države, kjer so izmerili -18 stopinj Celzija, in jadranskimi otoki, kjer je bilo 11 stopinj, je bila tako skoraj 30 stopinj. Najhladneje je bilo na zagrebškem letališču Pleso in v mestih ob Savi na vzhodu države. V notranjosti so bile temperature najmanj za deset stopinj nižje od januarskega povprečja.

Obilno sneženje je v španski prestolnici povzročilo pravi prometni kaos. Zaradi slabe vidljivosti in hudega sneženja je bilo do popoldneva zaprto madridsko letališče Barajas, ki je četrto najprometnejše v Evropi, zato je na štirih terminalih obtičalo več sto ljudi.

Mraz tudi v Barceloni ...
Čeprav je Madrid z nadmorsko višino 646 metrov ena najvišje ležečih evropskih prestolnic, prebivalci snega ne vidijo pogosto. Na glavnih cestah med Madridom in Barcelono so nastali dolgi zastoji, saj je več vozil zdrsnilo z vozišča. V Barceloni je zaradi mraza umrla brezdomka.

... in na severu države
Z najmočnejšim sneženjem v novejši zgodovini, ki naj bi trajalo do sobote, se spopadata tudi mesto Guadalajara severovzhodno od Madrida in romarsko središče Santiago de Compostela na severozahodu države. Na Kanarskih otokih je s povprečno sedmimi stopinjami Celzija letošnja zima ena najhladnejših v zadnjih 35 letih, na Majorki pa so zaradi nizkih temperatur zaznali rekordno porabo plina.

Rekorden mraz je zajel tudi bavarske Alpe, kjer so na jezeru Funtensee izmerili -36,6 stopinje. V preostalih delih države so v povprečju izmerili -20 stopinj.

Močno sneženje je tako rekoč ustavilo življenje tudi v Carigradu.

A. P.