V gorah Severne in Južne Dakote ter drugje na severu ZDA je bilo letos veliko snega, ki se zdaj topi, svoje pa je prispevalo tudi močno spomladansko deževje. Pritoki reke Misisipi so močno narasli in napolnili tudi samo reko Misisipi. Foto: Reuters
V gorah Severne in Južne Dakote ter drugje na severu ZDA je bilo letos veliko snega, ki se zdaj topi, svoje pa je prispevalo tudi močno spomladansko deževje. Pritoki reke Misisipi so močno narasli in napolnili tudi samo reko Misisipi. Foto: Reuters

Zaradi obilice sneženja pozimi in dežja spomladi je Misisipi v osrednjem delu ZDA narasel skoraj do rekordne višine iz februarja 1937. Prebivalce na nižje ležečih predelih v okolici Memphisa so oblasti pozvale, naj se umaknejo na varno. V zavetišča se je zateklo okoli 300 ljudi. Policija je okrepila patrulje na izpraznjenih območjih, da prepreči ropanja.

Nasipi naj bi zdržali
Vojaški inženirski korpus, ki upravlja z nasipi ob reki, je sporočil, da je samo mesto Memphis varno, saj naj bi nasipi zdržali, ogrožen ni niti Graceland, posestvo slavnega Elvisa Presleyja. Za vsak primer imajo oblasti pripravljenih 20.000 vreč s peskom.

Ponekod v Memphisu je reka široka skoraj pet kilometrov, kar je šestkrat več kot normalno, in teče s hitrostjo okrog 20 kilometrov na uro. Inženirski korpus je ocenil, da se gladina reke ne bo dvignila nad 14,6 metra, kar je blizu rekorda 14,8 metra, ki je bil dosežen leta 1937, ko so že imeli sistem nasipov in jezov, zgrajenih po katastrofalnih poplavah leta 1927. Povprečna višina nasipov je 17,7 metra.

Izboljšanja še nekaj časa ne bo
Inženirski korpus je moral razstreliti jez in odpreti zapornice ter poplaviti kmetijske površine, ker so bili pritoki tako polni, da je voda udarjala nazaj in grozila s poplavami gosto poseljenih območij.

Guverner Tennesseja Bill Haslam je opozoril, da se voda v nekaterih soseskah ne bo umaknila še najmanj dva tedna. "Še nekaj časa ne bo kakšnega večjega izboljšanja," je povedal.

Evakuacija bolnih zapornikov
Z naraščajočimi vodami "Velike reke" so se spopadali tudi v Illinoisu ub Missouriju. Po Tennesseeju poplave napovedujejo tudi Arkansasu, Misisipiju in Louisiani, kjer so oblasti iz zloglasnega zapora Angola, ki ga s treh strani obkroža Misisipi, že začele seliti bolne zapornike, če bo treba pa bodo izselili še preostale od skupaj 5.000 ljudi.

Inženirski korpus je v Louisiani začel odpirati zapornice in del voda Misisipija preusmeril v jezero Pontchatrain, da bi olajšali pritisk na nasipe okrog New Orleansa, ki so leta 2005 v času orkana Katrina popustili.

Po poplavah kače, aligatorji in podgane
Lokalne oblasti načrtujejo, da bodo ob toku reke Misisipi do konca meseca evakuirale okrog 5.000 ljudi. Po poplavah pa se obetajo še druge nevarnosti, kot so množice kač, aligatorjev in podgan, ki jih bo za seboj pustila reka.