Suho vreme se bo predvidoma še nadaljevalo, zato se bo požarna ogroženost naravnega okolja na Primorskem v prihodnjih dneh povečevala. Foto: MMC RTV SLO
Suho vreme se bo predvidoma še nadaljevalo, zato se bo požarna ogroženost naravnega okolja na Primorskem v prihodnjih dneh povečevala. Foto: MMC RTV SLO
Gasilci
Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno in o požaru takoj obvestimo center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112. Foto: BoBo
Suše in požari
Suša: Življenje z redukcijami

Kot so sporočili z novogoriške občine, je med veliko požarno ogroženostjo prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprt ogenj in puščati ali odmetavati goreče in druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Požarna straža bo dnevno pregledovala območje mestne občine in po potrebi opozarjala občane, ki ne bodo upoštevali predpisov o požarni ogroženosti.

Suho vreme se bo predvidoma še nadaljevalo, zato se bo požarna ogroženost naravnega okolja na teh območjih v prihodnjih dneh povečevala. Na Upravi RS za zaščito in reševanje do preklica svetujejo veliko previdnost pri uporabi odprtega ognja na prostem in pri izvajanju dejavnosti, ki lahko povzročijo požar v naravnem okolju.

V večini primerov je kriv človek
Na upravi opozarjajo, da več kot 95 odstotkov vseh požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti, najpogostejši vzroki za nastanek požara v naravi pa so: uporaba odprtega ognja (žar, taborni ogenj, prižiganje sveč, bakel, raket, petard ipd.), kurjenje in sežiganje, odmetavanje cigaretnih ogorkov ter odlaganje vročega pepela in gorljivih materialov.

Kako ravnamo, da ne bi povzročili požara v naravi:
- poskrbimo za urejeno okolico okoli stavb - vse gorljive snovi skladiščimo v varni razdalji.
- odstranimo veje dreves v bližini stavbe, zračnikov in dimnikov.
- v naravi kurimo samo na urejenih kuriščih in nikoli v suhih in vetrovnih dneh.
- v ogenj ne mečemo doz pod tlakom in drugih vnetljivih snovi.
- po končanem kurjenju ogenj in žerjavico pogasimo ter prekrijemo z negorljivim materialom.
- nikoli ne odmetavamo cigaretnih ogorkov.
- vozil ne parkiramo v suhi travi.
- po gozdu se ne vozimo z avtomobili in motorji.

Kaj storimo, ko v naravi zagori:
- ostanemo mirni; če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi (voda, zemlja, pesek, veje, lopata, grablje, odeja ipd.).
- če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno.
- o požaru takoj obvestimo center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112 in povemo: kdo kliče, kje gori, kaj gori, kdaj se je požar začel, kakšen je obseg požara, kakšna pomoč je potrebna, ali so ogroženi ljudje in živali.
- pričakamo gasilce in jih usmerimo na kraj dogodka.

Omejitve porabe pitne vode
Kot je za Radio Koper poročala dopisnica Nuša Pevc, se omejtve porabe pitne vode v Istri poznajo predvsem pri delu nekaterih komunalnih služb in na plažah. Prhe so namreč zaprte, zelenice pa zalivajo iz drugih vodnih virov. Avtopralnice za zdaj obratujejo brez omejitev, že od torka pa jim upada promet.
Delavci koprske komunale tudi v teh dneh zalivajo nekatere mestne zelenice, vendar ne uporabljajo vode iz vodovoda, temveč iz vodnjaka na Trgu Brolo in drugih mestnih vodnjakov. Prhe na plažah so zaprte, na njih so obvestila o prepovedi uporabe pitne vode.
Kljub temu sta na plaži Svetilnik v Izoli ostali odprti dve pipi, iz katerih neprenehoma teče voda; obiskovalci plaže pa se za obvestilo o pomanjkanju ne zmenijo. Na portoroški plaži pa so prhe zaklenjene, javno podjetje Okolje Piran je namreč prepoved vzelo resno, je poročala Pevčeva.

Suše in požari
Suša: Življenje z redukcijami