Delovanje ognjenika Tungurahua v Ekvadorju. Skoraj sočasno delovanje obeh ognjenikov naj ne bi bilo povezano. Foto: EPA
Delovanje ognjenika Tungurahua v Ekvadorju. Skoraj sočasno delovanje obeh ognjenikov naj ne bi bilo povezano. Foto: EPA

V Gvatemali je v četrtek ognjenik Pacaya začel bruhati lavo in kamenje. Dva človeka sta izgubila življenje, tri otroke pogrešajo, najmanj 50 je ranjenih. Najmanj 1.700 ljudi je zbežalo pred ognjenikom.

Zaradi delovanja ognjenika Tungurahua v Ekvadorju so morali evakuirati sedem okoliških vasi ter zapreti šole in letališče v Guayaquilu, največjem mestu v državi.

Predsednik Gvatemale Alvaro Colom je razglasil izredne razmere v regiji Escuintla, prestolnici Guatemala City in okoliških območjih. Neki moški je umrl, ko je ob pometanju prahu padel s stavbe, televizijski reporter pa je umrl med poročanjem o izbruhu.

Na hiše padale skale
Priče poročajo, da so na hiše v okolici ognjenika padale skale. Del glavnega mesta je prekrit z ognjeniškim prahom, ponekod debelim sedem centimetrov, zaradi česar so zaprli najpomembnejše mednarodno letališče v državi.

Seizmologi opozarjajo, da bo v prihodnjih dneh sledilo še več izbruhov Pacaye, enega najdejavnejših ognjenikov v Srednji Ameriki.

Prah deset kilometrov visoko
Iz ognjenika Tungurahua v Ekvadorju se prah dviguje deset kilometrov visoko, močni vetrovi pa so ga ponesli nad Guayaquil, najgosteje naseljeno mesto v državi, zaradi česar so zaprli glavno letališče v državi. Prah močno otežuje življenje prebivalstva, oblasti so posebej zaskrbljene zaradi ogroženosti zdravja otrok.