Tornadi že dva dni pustošijo po srednjem zahodu in jugu ZDA. Foto: Reuters
Tornadi že dva dni pustošijo po srednjem zahodu in jugu ZDA. Foto: Reuters

Potem ko je približno 30 tornadov v nedeljo pustošilo po srednjem zahodu ZDA in je zahtevalo 18 smrtnih žrtev, so se tornadi preselili na jug ZDA. Ameriške televizijske mreže so poročale, da so bili tornadi v Misisipiju, Tennesseeju, Alabami in Georgii tako veliki, da so jih lahko posneli sateliti iz vesolja.

Oblasti prebivalce vseh zveznih držav pozivajo, naj ne hodijo ven, saj nevarnost tornadov še ni minila. Tornadi so z zemljo zravnali številna mesta in uničili ogromno hiš, veter je prevračal avtomobile, ruval daljnovode in trgal električna omrežja, brez elektrike je tako ostalo več tisoč odjemalcev v Kentuckyju in Alabami.

Žrtve še preštevajo
V Misisipiju so tornadi popolnoma uničili mesto Tupelo, sicer rojstni kraj Elvisa Presleyja, številni prebivalci, ki so ostali brez strehe nad glavo, pa so se zatekli v zbirne centre Rdečega križa. V divjanju tornadov je umrla ena ženska, ko je tornado njen avtomobil vrgel v zrak in zabil v tla. O žrtvah in uničenju znova poročajo tudi iz Alabame, kjer naj bi tornadi zahtevali šest žrtev.

Tornadi so v nedeljo najhuje prizadeli Arkansas, kjer so našteli najmanj 16 mrtvih, reševalci in prostovoljci pa še vedno pregledujejo ruševine in iščejo morebitne žrtve. V Misisipiju in Oklahomi sta umrla dva človeka.

Obama je že obljubil pomoč
Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo tornadi nadaljevali še danes. Val tornadov prihaja na obletnico podobnega pred tremi leti, ko je 60 tornadov po Alabami zahtevalo 250 smrtnih žrtev. Ameriški predsednik Barack Obama, ki je trenutno na azijski turneji, se je že seznanil s katastrofo, izrekel sožalje sorodnikom žrtev in obljubil pomoč.