Cunami je uničil domove na obali. Foto: EPA
Cunami je uničil domove na obali. Foto: EPA

Cunamij, ki je v ponedeljek sledil močnemu potresu z magnitudo 7,7, je prinesel razdejanje na Mentavai, zahodno od otoka Sumatra. Tri metre visoki valovi so udarili ob otočje in po zadnjih podatkih terjali 272 smrtnih žrtev. Pogrešajo še 400 ljudi in reševalci upajo, da so se zatekli na višje ležeče predele.

Reševalno akcijo ovirajo slabo vreme, nemirno morje in še popotresni sunki, zaradi česar imajo težave tudi z dostavo pomoči na prizadeto otočje, poroča BBC. Predstavnik krajevnih oblasti je za britansko medijskio hišo povedal, da je cunami odplaknil okoli 4.000 domov, tisti, ki so ostali brez strehe nad glavo, pa nujno potrebujejo šotore, odeje, hrano, pitno vodo in zdravila.

Poleg cunamija še vulkan
Iz Džakarte so sporočili, da si bo razmere ogledal predsednik Bambang Judohojono, potem ko se bo vrnil s srečanja z regionalnimi voditelji v Vietnamu. To sicer ni edina skrb, ki jo je prinesla narava, saj se bo predsednik seznanil tudi z razmerami na Javi, kjer je izbruh vulkana povzročil pravi kaos.

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je del otroštva preživel v Indoneziji, in izrazil obžalovanje zaradi žrtev cunamija. " V istem hipu sem opogumljen nad neverjetno sposobnostjo Indonezijcev in zavezo njihove vlade, da hitro pomagajo žrtvam," je dejal Obama in izrazil pripravljenost na pomoč ZDA.