Na območju Karlovca in Siska so razglasili izredne razmere. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Na območju Karlovca in Siska so razglasili izredne razmere. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Poplave
Slabo vreme se bo še nadaljevalo. Foto: Reuters
Poplave
Uničenih je mnogo obdelovalnih površin. Foto: Reuters
Narasle vode na Hrvaškem povzročajo težave

V Karlovcu so v noči na četrtek izmerili 827 centimetrov visok vodostaj Kolpe, kar je največ v zadnjih štiridesetih letih. Reka se je ponoči sicer nekoliko umirila, tako da je v jutranjih urah vodostaj padel pod 820 centimetrov. Strokovnjaki opozarjajo, da se Kolpa ne bo tako hitro vrnila v svojo strugo, ker je izjemno visok tudi njen pritok reke Korana.

Poplave ovirajo promet na lokalnih cestah
Po prvih ocenah so poplave povzročile veliko gmotno škodo v karlovških predmestjih. Reševalci so z najbolj ogroženih območij v okolici s čolni evakuirali več deset ljudi. Še zmeraj veljajo izredni ukrepi proti poplavam. Gasilci črpajo vodo, kopljejo kanale in utrjujejo kritična mesta s protipoplavnimi vrečami.

Poplavilo zagrebško jezero Jarun
Na območju Zagreba se je razlila tudi reka Sava, med drugim je poplavilo tudi zagrebško jezero Jarun, kar se ni zgodilo že dolgo. Na območju Velike Gorice pri Zagrebu so prebivalce opozorili, naj prekuhavajo vodo. Tamkajšnje oblasti so opozorile, da bo treba nujno graditi nove nasipe, da bi preprečili vse pogostejše poplave.

Na pomoč priskočilo več sto vojakov
Vodna vala Kolpe in Save zdaj potujeta proti vzhodu in se bosta srečala v Sisku. Medtem je nekatera naselja v zahodnem delu siško-moslavške županije poplavila reka Glina. Hrvaški radio je poročal, da niso uspeli zaustaviti razburkane reke Gline, ki je prebila nasipe in poplavila več deset hiš in drugih objektov v Topuskem in okoliških vaseh. Graditelji nasipov iz protipoplavnih vreč so se morali nujno umakniti zaradi hudournika. Voda naj bi v nekem trenutku tudi za pol metra presegla višino nasipov. Začeli so tudi evakuacijo najbolj ogroženih prebivalcev.

Iz siško-moslavške županije so za pomoč že zaprosili hrvaško vojske, ki je v boj s poplavami napotila približno 100 svojih pripadnikov, je še poročal radio. Na zahodu županije, ob reki Kolpi, je poplavljenih tudi več deset počitniških hiš.

Vremenoslovci so za danes napovedali večinoma jasno in sončno vreme. Nekaj dežja pričakujejo v noči na petek. Potem naj bi se zjasnilo, temperature pa bodo konec tedna v notranjosti dosegle tudi 18 stopinj Celzija.
Vremenska ujma zajela tudi Veliko Britanijo
V sredo so na Otoku izmerili sunke vetra, ki so dosegali 160 kilometrov na uro. V sredo popoldne so vremenske razmere zahtevale tudi smrtno žrtev, saj je starejšega moškega v Bremhillu ubila elektrika, medtem ko je skušal z napeljave umakniti podrto drevo. V sredo ponoči je bilo brez elektrike po Veliki Britaniji okoli 130.000 domov. Delavci elektropodjetij so sicer na terenu, a bo za odpravo posledic neurja treba še veliko časa, opozarjajo.

V nekaterih delih je močno oviran železniški promet, zaprte so tudi številne ceste.

Prihaja sneg
Po nekaj hudih dneh naj bi se vetrovne razmere sicer le nekoliko umirile. Stopnja alarma zaradi vetra se je zmanjšala z rdeče na rumeno, čeprav ponekod velja svarilo pred ledom in snegom. Olajšanje pa bo trajalo le en dan, saj že za petek napovedujejo nov močan veter, na Severnem Irskem, na jugu Škotske in severu Anglije pa tudi močno sneženje.

Poplavna ogroženost je medtem še vedno zelo visoka v Berkshiru, Surreyju in Somersetu, kjer so narasle vode že poplavile več kot tisoč domov. Gasilci so v sredo pred poplavami rešili 250 ljudi, od nedelje pa skupno že 850. Reka Temza je na nekaterih točkah dosegla najvišji vodostaj v več kot 60 letih.

Rekordno mokra zima
Letošnja zima je ena najbolj mokrih, kar jih pomnijo v Veliki Britaniji. Januarja je padlo največ padavin v tem mesecu od leta 1776, vremenoslovci pa pričakujejo rekord zadnjih 250 let tudi za skupne meritve padavin v decembru, januarju in februarju.

Britanski premier David Cameron bo sicer predsedoval prvemu srečanju nove vladne ekipe za obnovo po poplavah. Po kritikah zaradi domnevno počasnega odziva se krepijo tudi reševalna prizadevanja. Potem ko so oblasti na teren že poslale več sto vojakov, so v sredo sporočili, da jih je v pripravljenosti še 2.000.

Narasle vode na Hrvaškem povzročajo težave