Gasilci skušajo požare umiriti tudi z uporabo gasilnih letal in helikopterjev. Foto: Reuters
Gasilci skušajo požare umiriti tudi z uporabo gasilnih letal in helikopterjev. Foto: Reuters

Odkar so v Alberti 4. maja razglasili izredne razmere, je pogorelo več kot 782.000 hektarjev oz. 7820 kvadratnih kilometrov gozdov, kar je približno sedemkrat več od petletnega povprečja v tem času.

V provinco so od začetka meseca napotili že 1600 gasilcev iz Kanade in še okoli 1000 iz ZDA in drugje, vendar kljub temu trenutno gori 93 požarov, med njimi jih je okoli 12 ušlo izpod nadzora, poroča BBC.

"Nenavadno in še bolj zahtevno je, da namesto enega velikega požara v določenem delu vidimo veliko požarov, ki se širijo po ozemlju," je dejala Josee St-Onge, informacijska uradnica pri organizaciji Alberta Wildfire.

Opozorila je še, da požari običajno trajajo do jeseni. Trenutno požarno stanje sicer nakazuje, da bi lahko šlo za eno najhujših požarnih let v Kanadi.

Prebivalce Alberte poleg ognja ogroža tudi dim. Foto: Reuters
Prebivalce Alberte poleg ognja ogroža tudi dim. Foto: Reuters

Nadpovprečne temperature in podpovprečne padavine

Vremenoslovka Terri Lang iz organizacije Environment and Climate Change Canada je pojasnila, da so gozdni požari v Alberti v mesecu maju pogosti, saj se v tem času stopi sneg in razkrije drevesne veje ter iglice po tleh, kar postane "gorivo" za požare.

Letošnjo pomlad so v Alberti izmerili rekordne temperature, od povprečja višje za 3 do 6 stopinj, ter podpovprečno, za več kot 50 odstotkov nižjo količino padavin. "To je samo poslabšalo celotno situacijo," je dejala Lang.

Od začetka meseca do 16. maja so evakuirali okoli 20.000 ljudi. Odtlej so se številni lahko vrnili na svoje domove, tako da je število evakuirancev trenutno 10.523.

Poleg ognja prebivalce ogroža tudi dim. "Količina dima, ki ga ustvarjajo ti požari, je neverjetna. Pokriva skoraj vso zahodno Kanado," je še dejala Terri Lang.