Dobrodošla pomoč iz zraka (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Dobrodošla pomoč iz zraka (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Požar je izbruhnil na tamkajšnjem odlagališču smeti, se hitro razširil na okoliške hribe in zajel veliko površino, poroča hrvaški Jutarnji list.

Z ognjenimi zublji se borijo krajevni gasilci, na pomoč so jim priskočili kolegi iz Splita. Požar gasijo tudi s pomočjo dveh helikopterjev in treh gasilskih letal, so sporočili s hrvaške uprave za zaščito in reševanje.

Požar je zajel okoli 600 hektarov borovega gozda in nizkega rastlinja. Zaradi požara so morali zapreti lokalno cesto, na območju pa so odklopili tudi elektriko.

Požari za zdaj prometa ne ovirajo. Vseeno priporočamo, da pred odhodom na pot stanje na cestah pri sosedih preverite na spletnem mestu Hrvaškega avtokluba.

Ponekod požari omejeni
Gasilcem je medtem uspelo uspešno pogasiti požar pri kraju Imotski, kjer je zgorelo okoli 12 hektarjev borovega gozda. Pogasili so tudi travniški požar pri kraju Primorski Dolac, kjer je zgorelo okoli 300 hektarjev trave in nizkega rastlinja.

Je pa v petek izbruhnil tudi požar nad Omišem pri Splitu, ki ga je gasilcem vendarle uspelo omejiti. Pri gašenju so pomagali tudi okoliški prebivalci in turisti, ki so gasili tudi z vodo iz bazenov, je poročala Slobodna Dalmacija. Zgorelo je okoli 150 hektarjev trave in nizkega rastlinja.