Prizor iz Kenije. Foto: Reuters
Prizor iz Kenije. Foto: Reuters

Kobilice namreč jedo pridelke na poljih, zato se oblasti bojijo, da bo v državi začelo primanjkovati hrane. "Spoprijemamo se z največjo invazijo kobilic v več kot dveh desetletjih, zato smo se odločili za razglasitev izrednih razmer na nacionalni ravni za boj proti tej grožnji," je dejal pakistanski minister za informiranje Firdus Ašik Avan.

Odločitev o tem in nacionalni akcijski načrt za spopadanje s puščavskimi kobilicami je v petek potrdil pakistanski premier Imran Kan.

Minister za nacionalno prehransko varnost Makdum Kusro Baktiar je invazijo označil za alarmantno. Oblasti imajo po njegovih besedah težave pri spopadanju s tem zaradi pomanjkanja virov.

Pakistanci se bojijo, da bo zaradi kobilic, ki jedo pridelke na poljih, prišlo do pomanjkanja hrane. "Dvomim, da nam bo letos uspelo doseči cilj pridelati 27 milijonov ton pšenice," je povedal eden od pakistanskih kmetov.

Kobilice so v Pakistan prišle junija iz Irana in se razširile po večjem delu države. Njihovo razmnoževanje so olajšale ugodne vremenske razmere in pozen odziv oblasti.

Najhujša invazija v zadnjih 25 letih

Kobilice ogrožajo tudi države vzhodne Afrike, ki so jih predtem že prizadele suša in katastrofalne poplave. Roji kobilic se širijo vse od Etiopije in Somalije do Kenije. Strokovnjaki svarijo, da bi to lahko imelo uničujoče posledice za regijo.

Invazija kobilic v Etiopiji in Somaliji je po navedbah Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (Fao) najhujša v zadnjih 25 letih, v Keniji v zadnjih 70 letih. Ob tem je Fao ugotavljal, da je v Keniji samo en roj na območju 2.400 kvadratnih kilometrov, kar pomeni, da bi lahko tam bilo do 200 milijard kobilic, ki vsak dan pojedo za lastno težo hrane.

Do junija bi jih lahko bilo še 500-krat več

Če se bodo kobilice neovirano razmnoževale, bi se lahko njihovo število do junija povečalo za 500-krat. Razširile bi se v Ugando in Južni Sudan in tako ogrozile letino na območju, ki že zdaj velja za najrevnejšo in najranljivejšo na svetu.

Vse to bi lahko povzročilo "veliko težavo v prehranski varnosti," je konec januarja posvaril regionalni strokovnjak Guleid Artan. Dodal je, da so kobilice zadnji znak izrednih razmer na območju, ki so se začele leta 2019 s sušo in v nekaterih delih končale z najhujšimi padavinami v zadnjih štirih desetletjih. Te so na vzhodu Afrike zahtevale več sto življenj.

Do invazije kobilic po besedah Artana prihaja tudi po letu ekstremnih vremenskih razmer, v katerem je vzhod Afrike prizadelo osem ciklonov, največ v enem samem letu po letu 1976. Vse to je posledica otoplitve zahodnega dela Indijskega ocena.

"Vemo, da je vzhodna Afrika najbolj ranljiva za podnebne spremembe. Vemo, da bo to območje priča še večjim skrajnostim," je opozoril Artan.