Hladnejše kot je morje, več kisika vsebuje. Foto: RTV SLO
Hladnejše kot je morje, več kisika vsebuje. Foto: RTV SLO
Anton Komat
Anton Komat pravi, da natančnih posledic ohlajanja vode ne more določiti nihče. Foto: RTV SLO
Riba vrana
Spremembe bi lahko povzročile izumrtje nekaterih živalskih in rastlinskih vrst. Foto: RTV SLO

Z gradnjo terminala, ki naj bi stal tik ob slovenski meji, naj bi se temperatura vode ohladila tudi za 5 stopinj Celzija. Vzrok za ohlajevanje bo plin, ki ga bodo prevažali tankerji. Plin bo namreč ohlajen na minus 162 stopinj Celzija.

Okoljevarstvenik Anton Komat je za MMC pojasnil, da že sprememba temperature morja za eno stopinjo Celzija lahko povzroči dramatične posledice za ekosistem. Spremeni se lahko sestava vseh rastlin, mikroorganizmov, alg in planktona v morju. To pa povzroči spremembo prehranjevalne verige.

Se lahko spremenijo morski tokovi?
Zaradi spremembe temperature morja se lahko spremenijo tokovi v severnem delu Jadranskega morja. Lahko se zgodi, da velika količina hladne morske vode jadranski tok, ki se pomika proti severu, popolnoma ustavi. Hladnejše morje pa vsebuje tudi več kisika, kar lahko povzroči večjo bioprodukcijo in s tem več planktona. Ker je Jadransko morje južno morje, večje temperaturrne spremembe ne bi prenesel, nekaj živalskih in rastlinskih vrst pa bi gotovo izginilo.

Cevi bodo čistili z algocidom
Po napovedih nekaterih ribičev naj bi italijanska družba vodo sterilizirala z varekino, da bi preprečila razraščanje alg in druge morske vegetacije na notranjih stenah plinovoda. Za to naj bi letno porabili kar 788 ton te nevarne snovi.

Anton Komat je pojasnil, da pri čiščenju cevi ne gre za varekino, ampak algocid, ki sodi med herbicide. To je podobna snov, kot jo ljudje uporabljajo za čiščenje svojih bazenov. Ob spuščanju te snovi v morje je potrebna posebna previdnost, saj lahko večje količine algocida povzročijo izumrtje fitoplanktona, te mikroskopske alge pa predstavljajo hrano za vse morske organizme.

"Ker je Jadransko morje plitvo morje, vsak strup predstavlja nevarnost, tudi za ljudi, saj herbicidi vsebujejo hormone, ti pa spreminjajo metabolične vzorce v živih celicah," je še povedal Anton Komat.

Ministrstvo za skupno študijo
Ministrstvo za okolje o projektu še ni bilo uradno seznanjeno, pričakujejo pa obisk italijanskega veleposlanika, ki bo pojasnil italijanske načrte. Takrat bo ministrstvo lahko podalo uradno mnenje, se pa že zdaj zavzemajo za skupno študijo možnosti za izvedbo projekta.