Foto: Civilna iniciativa Eko Bistrc
Foto: Civilna iniciativa Eko Bistrc

Potem ko je vlada konec lanskega oktobra ministrstvu za okolje, podnebje in energijo naložila izdajo okoljevarstvenega dovoljenja družbi Lesonit Ilirska Bistrica, ta je v lasti italijanskega podjetja Fantoni, je ministrstvo 19. julija dovoljenje za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega, tudi izdalo. Postopek pridobivanja dovoljenja je trajal štiri leta.

Sorodna novica "Nedopusten pritisk": Vlada ministrstvu naložila izdajo okoljevarstvenega dovoljenja

Delno je prisluhnilo tudi Civilni iniciativi Eko Bistrc, ki opozarja na škodljive vplive proizvodnje tako na zdravje ljudi kot na naravo, in Lesonitu dovolilo manjšo dnevno količino proizvodnje od zaželene.

Lesonit bo po novem lahko dnevno izdeloval 610 kubičnih metrov plošč, zaprosil pa je za dovoljenje za proizvodnjo 725 kubičnih metrov plošč. S prejetim dovoljenjem so vseeno zadovoljni, saj bodo zdaj lahko izpeljali dolgo načrtovano naložbo v posodobitev proizvodnje, pravi njihov odvetnik Janez Starman.

Glede na to, da so se medtem pogoji in cene na trgu spremenili, bodo temu prilagodili tudi terminski načrt izvedbe naložbe. Verjame, da bodo na podlagi dovoljenja, ki sledi najboljšim evropskim tehnikam za lesno industrijo in drugim strokovnim argumentom, spremenili stališče tudi drugi udeleženci v postopku, posledično pa bodo lahko gradili na zaupanju lokalne skupnosti.

Na MOPE-ju pravijo, da so ugotovili, da bo naprava delovala v skladu z zakonodajo in predpisi, ki urejajo okoljevarstvene zahteve. Dovoljenje določa tudi pogoje, ukrepe in mejne vrednosti za emisije snovi v zrak, vode in tla, monitoringe ter ravnanje z odpadki in preostale podrobnosti.

V Civilni iniciativi Eko Bistrc so nad odločitvijo razočarani

Mojca Mejak iz Civilne iniciative Eko Bistrc pravi, da z odločitvijo niso zadovoljni, saj je ministrstvo prepoznalo, da ima tovarna vpliv na okolje in inšpektoratu prijavilo določene nepravilnosti, hkrati pa trdi, da to ni stvar tega postopka. "Kot državljani smo pričakovali, da bo država zaščitila šibkejšega. Čeprav je tovarna morala celo ponoviti študijo za hrup, ker je bilo dokazano, da je podatke prirejala, mi žal nimamo milijonskih dobičkov, da bi si lahko privoščili izvedbo študije z naše strani. Žal je kapital tokrat zmagal, zato smo nad državo razočarani," je dejala Mejak. Zaradi slabih izkušenj se bojijo, kako bo z nadzorom, saj do zdaj z njim niso bili zadovoljni.