Osvežitev bo prišla še kako prav. Foto: epa
Osvežitev bo prišla še kako prav. Foto: epa
Temperature naj bi dosegle rekordne vrednosti. Foto: epa
Obetajo se nam vročinski valovi. Foto: epa

Letošnje poletje se bo začelo prezgodaj in bo izredno vroče, napoveduje direktor inštituta z biometeorologijo (Ibimet) Giampiero Maracchi.
Junij in julij bosta letos zelo vroča, avgust pa bo normalen, morda z nekaj več padavinami. Kako dolgo bo poletje, je trenutno še težko napovedati, je dejal Maracchi.

Podobno kot leta 2003
Po njegovih besedah bi lahko bilo letošnje poletje podobno poletju 2003, ki si ga bomo zapomnili po ekstremnih temperaturah in s tem povezanimi smrtnimi primeri. Mnogokrat so temperature dosegle tudi 40 stopinj Celzija, zaradi hude vročine pa je umrlo več kot 40.000 ljudi, večinoma starejših.Omenjeni inštitut iz Firenc je postal znan tudi zunaj italijanskih meja, saj je že v preteklih letih večkrat pravilno napovedal vremenske razmere v jugovzhodni Evropi.

Napovedi Nase še bolj ekstremne
Zelo vroče poletje je napovedala tudi ameriška vesoljska agencija Nasa. Klimatolog James Hansen, direktor inštituta Goddard, je napovedal, da bo letošnje poletje najbolj vroče v zadnjih 200 letih. Tudi drugi znanstveniki Nase menijo, da bi utegnilo biti letošnje leto sploh najbolj vroče v zgodovini človeštva. Doslej je bilo najbolj vroče leto 1998, sledita pa mu leti 2002 in 2003.