Novoizvoljeni predsednik Maldivov se boji, da bi prebivalci otoške države v prihodnje postali okolijski begunci. Foto: EPA
Novoizvoljeni predsednik Maldivov se boji, da bi prebivalci otoške države v prihodnje postali okolijski begunci. Foto: EPA

Mohamed Nasheed je napovedal, da bo država začela varčevati denar za nakup novega ozemlja za domovino. Največ denarja Maldivom, znanim po dolgih peščenih plažah, prinaša turizem, ki državno blagajno vsako leto napolni za milijardo dolarjev.

"Sami ne moremo storiti nič, da bi ustavili podnebne spremembe, zato moramo kupiti zemljo nekje druge. To je zavarovalna polica za najhujši mogoč izid. Ne želimo zapustiti Maldivov, vendar pa tudi nočemo biti begunci podnebnih sprememb, ki bi desetletja živeli v šotorih," je dejal Nasheed, nekdanji politični zapornik, ki je na prvih demokratičnih volitvah v tej otoški državi konec oktobra premagal dolgoletnega dozdajšnjega predsednika Maumoona Abdula Gayooma.

Maldivi ležijo slab meter nad morjem, najvišji vrh pa je dva metra nad morjem. V zadnjem stoletju se je gladina morja okoli 1.192 koralnih otokov, ki tvorijo Maldive dvignila za 20 centimetrov. Združeni narodi ugotavljajo, da bi v prihodnjih 100 letih morska gladina narasla za 60 centimetrov.

"Kakršen koli dvig ravni morja bi imel lahko uničujoče posledice za prebivalce Maldivov in njihovo golo preživetje," je v pogovoru za Guardian povedal Nasheed, ki namerava novo ozemlje kupiti v regiji. Zaradi podobnosti kultur sta najvišje na "seznamu želja" Indija in Šrilanka.

T. V.