Popocatepetl leži v osrednji Mehiki na meji med zveznimi državami Morelos, Mexico ter Puebla.Foto: Reuters
Popocatepetl leži v osrednji Mehiki na meji med zveznimi državami Morelos, Mexico ter Puebla.Foto: Reuters

Rumena stopnja pripravljenosti po navedbah mehiškega centra za preprečevanje naravnih nesreč pomeni srednjo oz. močno dejavnost, aktivirana pa je, ko vulkan intenzivno bruha žareče drobce. Ljudje morajo biti zato v pripravljenosti za morebitno evakuacijo. Na območju v bližini ognjenika so oblasti že odprle zaklonišča.

Koordinatorka mehiške civilne zaščite Laura Velazquez je dejala, da zvišana stopnja pripravljenosti pomeni tudi "večjo nevarnost bruhanja magme in eksplozij, ki bi lahko sprožile padanje kamnov in skal na širšem območju".

Glavno mesto zvezne države Pueblo je bilo po poročanju AFP-ja v nedeljo zjutraj popolnoma prekrito s pepelom.

Popocatepetl velja za enega najnevarnejših ognjenikov na svetu, saj v 100-kilometrskem premeru od njega živi približno 25 milijonov ljudi. V Mehiki močnega izbruha Popocatepetla niso doživeli že več kot tisočletje, a so izbruhi od leta 1994, ko je postal znova dejaven, vedno intenzivnejši.

Letališče v Catanii znova odprto, a z zamudami

Letališče v Catanii na Siciliji, ki so ga v nedeljo zaprli zaradi izbruha ognjenika Etna, so danes znova odprli, vendar lahko potniki pričakujejo zamude. V nedeljo je bil vrh več kot 3300 metrov visokega ognjenika zavit v oblake, zato vulkanskega izbruha ni bilo mogoče videti, po poročanju lokalnih italijanskih medijev pa so lahko prebivalci zahoda Sicilije slišali glasen trušč.
Etna je s 3324 metri najvišji aktivni ognjenik v Evropi in izbruhne nekajkrat na leto.