Sneg na gorovju Serra de Tramuntana ni neobičajen dogodek, veliko redkeje pa sneži ob obali. Foto: Reuters
Sneg na gorovju Serra de Tramuntana ni neobičajen dogodek, veliko redkeje pa sneži ob obali. Foto: Reuters

Na Majorki, največjem med Balearskimi otoki, je sneg pobelil gorovje Serra de Tramuntana. Snežilo je tudi na obali, temperatura pa se je spustila do minus dveh stopinj Celzija. Na Majorki je februarja čez dan običajno okoli 15 stopinj, ponoči pa okoli pet stopinj Celzija, piše na spletni strani ABC Mallorca.

Španska meteorološka agencija Aemet je za Majorko razglasila rdeče vremensko opozorilo, saj naj bi veter dosegel hitrost do 90 kilometrov na uro. Na severni obali pričakujejo do osem metrov visoke valove. Za Ibizo in Menorko veljata rumeno oziroma oranžno opozorilo zaradi neugodnih vremenskih razmer.

V ponedeljek je ob nizkih temperaturah snežilo tudi v Barceloni, sneg je pobelil tudi nekatere kraje ob sredozemski obali Katalonije. V mestu Lleida v notranjosti Katalonije so izmerili minus 19 stopinj Celzija.

Zaradi zimskega neurja so zaznali nižje temperature v skoraj vseh španskih pokrajinah razen v Extremaduri na zahodu države. V osrednji Španiji bi se po napovedih agencije Aemet lahko temperatura tudi to noč spustila do minus 10 stopinj Celzija.