Na plaži nedaleč od Trsta je bil opažen morski pes, razglasili so rdeči alarm. (Slika je simbolična) Foto: EPA
Na plaži nedaleč od Trsta je bil opažen morski pes, razglasili so rdeči alarm. (Slika je simbolična) Foto: EPA

Tržaški dnevnik Il Piccolo je poročal, da so ob kopališču v Barkovljah kopalci pripovedovali, da se je dvajset metrov od obale pojavil velik temen obris in iz vode je pogledala plavut, značilna za morske pse. Žival naj bi bila dolga med metrom in pol in dvema metroma.

Pričevanje kopalcev je po pisanju Il Piccola potrdil tudi tamkajšnji ribič, ki je bil tedaj bližini in ki je dejal, da gre zagotovo za morskega psa in ne za delfine ali katero drugo morsko žival.

Opozorjena je bila tudi tržaška luška kapitanija, v bližino plaže pa je izplul tudi čoln obalne straže in opozarjal kopalce na okoliških plažah. Morski psi sicer niso redkost na Jadranu, saj so biologi potrdili obstoj več kot 30 vrst.

Koprski policisti niso dobili nobenih obvestil, da bi se v okolici slovenske obale pojavljal kakšen večji morski pes. Prav tako o tem nimajo informacij oz. jih niso dobili na upravi za pomorstvo, ki je pristojna za opozorila, če bi v bližino plaž zašel kakšen večji morski plenilec.

Lovrenc Lipej z morske biološke postaje v Piranu pravi, da informacij o tem, da bi videli kakšnega večjega morskega psa, nimajo. Sicer opozarja, da je tudi velikost relativna zadeva, saj je bil sredi aprila v slovenskih vodah opažen 8,5-metrski morski pes orjak, ki se prehranjuje zooplanktonom. Italijanski kolegi pa so jih sicer prejšnji teden obvestili, da se je na plaži pol metra od obale pojavil morski bič.