Tri letala air tractor so požar na pobočju Porezna gasila že v petek. Foto: URSZR/X/Miro Majcen
Tri letala air tractor so požar na pobočju Porezna gasila že v petek. Foto: URSZR/X/Miro Majcen

Na tolminski strani pobočja Porezna, najvišjega vrha Idrijsko-cerkljanskega hribovja, je zagorelo že v petek, ogenj pa je zajel okoli pol hektara težko dostopnega terena. Požar je najverjetneje sprožila strela. Akcije gašenja, tudi ob zračni podpori, je potekala že v petek, v soboto malo po 17. uri pa je na območju spet zagorelo.

Sorodna novica Požar na pobočju Porezna pogašen, air tractorji so se vrnili na Brnik

Gasilci prostovoljnih gasilskih društev Podbrdo, Tolmin in Most na Soči so območje požara pregledali in ga z ročnim orodjem deloma pogasili. Ker pa je gašenje zaradi nedostopnega terena oteženo, gašenj nadaljujejo danes, pri tem pa jim pomagajo tri letala air tractor Državne enote za gašenje požarov iz zraka pri Upravi RS za zaščito in reševanje ter helikopter Slovenske vojske.

V PGD Bohinjska Bistrica so prek svojega profila na omrežju Facebook opozorili, da letala Air Tractor vodo za gašenje danes zajemajo v Bohinjskem jezeru. Vse obiskovalce zato prosijo, da upoštevajo navodila pristojnih in se ne gibljejo v koridorju zajemanja vode na jezeru.

Velikost požarišča je nekaj več kot dva hektarja. Za naselja požar sicer ne predstavlja nevarnosti, saj okoli ni nobene infrastrukture, meni generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin.

Od sobote je zaradi dolgotrajnega vročega in suhega vremena na celotnem Primorskem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, požarna ogroženost pa se bo ob napovedanem nenavadno vročem začetku meteorološke jeseni vsaj še nekaj dni stopnjevala tudi drugje po državi.