Znanstvena ustanova CSIRO je opozorila vinogradnike, da morajo oblikovati nove načrte, s katerimi bodo reševali podnebne spremembe, sicer jim grozi propad. Otoplitev podnebja pomeni zgodnejšo trgatev, temperature ob zorenju grozdja pa naj ne bi več omogočale pridelave iz določenih, morda celo vseh avstralskih sort vinske trte.
Znanstveniki so izračunali, da naj bi se temperatura v avstralskih vinorodnih okoliših do leta 2030 zvišala za 1,7 stopinje Celzija, kar naj bi zmanjšalo kakovost grozdja od 12 do 27 odstotkov. Nekatere vrste vina, kot sta sauvignon in chardonnay, naj bi povsem izginile z avstralske celine.
Vinogradniki bodo morali posaditi drugačne sorte in gojiti trto, ki bo ustrezno prilagojena podnebnim spremembam. Temperatura naj bi se v prihodnjih desetletjih v južnih vinorodnih okoliših, ki slovijo po rdečih vinih, zvišala s 13 na 19 stopinj Celzija. Medtem ko so določeni okoliši ogroženi, pa se bi vinogradništvo lahko razvilo na območjih s hladnejšim podnebjem.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje