Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. O toči poročajo iz Žalca. vir: ARSO

Na območju policijske postaje Ptuj je med neurjem prišlo do požara na gospodarskem poslopju. Po prvih informacijah ga je najverjetneje sprožil udar strele v del poslopja, kjer je bilo osem telet. Ta so poginila. Živali v drugem delu poslopja so nepoškodovane. Ogenj se je razširil na ostrešje, kjer je zagorela krma za živali. Noben človek ni poškodovan. Gasilci požar še gasijo.

Neurja z močnim vetrom in strelami so popoldne težave povzročala tudi drugje po državi. O udarih strele med drugim poročajo iz Domžal in Ljubljane, o vetrolomih pa iz več obljubljanskih občin, je razvidno s spletne strani uprave za zaščito in reševanje.

Neurje.si poroča o toči v Žalcu, Trbovljah in Hrastniku.

Prehod nevihtnega sistema

Vremenski sistem, ki je nastal nad severovzhodno Italijo, je dosegel predvsem severozahodno Slovenijo in oslabel, zaradi same organizacije tega sistema pa se ponekod še lahko razvijejo močnejši sunki vetra, je pojasnil dežurni prognostik Luka Ravnik iz agencije za okolje (Arso).

"Po drugi strani se je oblikovala nova nevihtna linija zahodno od Ljubljane, praktično v pasu nekje od Postojne proti Litiji in naprej proti Kamniško-Savinjskim Alpam. Ta sistem se zdaj pomika proti Savinjski regiji oziroma proti vzhodu," je dejal Ravnik.

Na Arsu so zaradi neviht izdali oranžno vremensko opozorilo za severovzhodno in osrednjo Slovenijo. Za celotno državo velja oranžno vremensko opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve.

Ponekod po Sloveniji neurja ovirajo promet in zmanjšujejo vidljivost, na cestah pa je lahko večja količina vode, opozarjajo na prometnoinformacijskem centru. Vse udeležence v prometu pozivajo, da vozijo previdno in se ne ustavljajo pod nadvozi ali v predorih.


Vremenska napoved

V soboto bo delno jasno, popoldne bodo nastale posamezne nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici Slovenije. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 23, najvišje dnevne od 28 do 33, na jugovzhodu do 35 stopinj Celzija. Sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev, predvsem v zahodni Sloveniji so v popoldanskem času možne močnejše nevihte.

V nedeljo in ponedeljek bo precej jasno in še naprej vroče.

Temperatura je presegla 35 stopinj Celzija