Predstavnik civilne zaščite na Filipinih je povedal, da je ponekod voda visoka tudi do šest metrov. Foto: EPA
Predstavnik civilne zaščite na Filipinih je povedal, da je ponekod voda visoka tudi do šest metrov. Foto: EPA
Manila
Na Filipinih je moralo svoje domove zapustiti okoli 800.000 ljudi. Foto: EPA

Tajfun Haikui je ob prihodu na vzhodno kitajsko obalo s seboj prinesel močan veter, ki je pihal s hitrostjo do 150 kilometrov na uro in povzročal do pet metrov visoke valove. Na območju južno od mesta Ningbo je že nekoliko oslabel, še vedno pa veter piha do 137 kilometrov na uro.

Kitajski mediji so poročali o smrtnih žrtvah v Šanghaju. Tam sta umrla dva človeka, ko so ju zadele padajoče ruševine. Gospodarska škoda za 800 milijonov dolarjev je bila ocenjena v pokrajini Džedžjang, kjer je brez elektrike ostalo okoli 400.000 gospodinjstev.

Oblasti v Šanghaju so zaradi prihoda tajfuna izdale opozorilo in prebivalcem svetovale, naj raje ostanejo doma. Prav tako so zaprli posamezna gradbišča in parke, začasno so ustavili letalski in železniški promet.

Haikui je sicer po Saoli in Damreyju tretji tajfun, ki je v zadnjem tednu prizadel Kitajsko, pri čemer je umrlo skupno najmanj 25 ljudi.
Poplave na Filipinih, 21 mrtvih
Na Filipinih pa se po močnem deževju v preteklim dneh še vedno borijo z uničujočimi poplavami, ki so na območju Manile in v okoliških pokrajinah po zadnjih podatkih zahtevale 21 življenj, okoli 800.000 ljudi je moralo zapustiti svoje domove.

Samo v Manili je umrlo 16 ljudi, med njimi devet članov družine, ki jih je zasul zemeljski plaz. Po podatkih filipinske vlade naj bi bilo pod vodo od 60 do 80 odstotkov prestolnice, med najbolj prizadetimi pa so predvsem najrevnejše četrti.