Od dreves so odvisne številne druge vrste bitij. Foto: EPA
Od dreves so odvisne številne druge vrste bitij. Foto: EPA

Poročilo pravi, da je ogroženih 17.500 vrst dreves, 30 odstotkov vseh, v primeru 440 vrst pa v divjini raste manj kot 50 dreves. Med ogroženimi vrstami sta tudi hrast in javor.

Skupaj je število ogroženih vrst dreves dvakrat večje kot število ogroženih sesalcev, ptic, dvoživk in plazilcev. "To poročilo je alarm za vse na svetu, da drevesa potrebujejo pomoč," je po poročanju Al Džazire dejal generalni sekretar BGCI-ja Paul Smith.

Drevesa podpirajo naravne ekosisteme in veljajo za ključne v boju proti globalnemu segrevanju in podnebnim spremembam. Izumrtje ene same vrste dreves bi lahko sprožilo izgubo tudi drugih.

"Vsaka vrst dreves je pomembna za milijone drugih vrst, ki so odvisna od dreves in za ljudi po vsem svetu," je še dejal Smith.

Največ ogroženih vrst dreves, kar 1788, je v Braziliji. Druge države, ki sledijo glede ogroženih vrst dreves, so Indonezija, Malezija, Kitajska, Kolumbija in Venezuela.

Poročilo navaja, da so tri glavne dejavnosti, ki ogrožajo vrste dreves, poljedelstvo, sečnja dreves in živinoreja, vse nevarnejše pa so podnebne spremembe in ekstremno vreme.

Najmanj 180 vrst dreves je neposredno ogroženih zaradi naraščanja morske gladine, ugotavlja poročilo, še posebej to velja za vrste, ki rastejo na otokih. To je posebej skrb vzbujajoče, saj na številnih otokih rastejo vrste, ki jih drugje ne najdemo.