Strokovnjaki opozarjajo, da postavljanje namakalnih sistemov postaja nuja. Foto: Reuters
Strokovnjaki opozarjajo, da postavljanje namakalnih sistemov postaja nuja. Foto: Reuters

S pomanjkanjem padavin se letošnje poletje spopada vsa Primorska, najhuje pa je v slovenski Istri, pojasnjuje specialistka za sadjarstvo in oljkarstvo na novogoriškem Kmetijsko-gozdarskem zavodu Urška Klančar. "V Istri je padlo do 18 do 25 milimetrov padavin, kar je za zelenjadnice kar spodbudno, za trajne nasade pa nikakor, da bi lahko rekli, da je suša pozabljena," je dejala za Radio Slovenija. Težav pa ne povzroča samo suša, pač pa tudi dolgotrajno visoke temperature. "Tudi to je botrovalo stresu rastlin," poudarja Urška Klančar.

Oddaja od setve do žetve - ob 13.30 na Prvem

O težavah zaradi suše pa tudi o drugih temah, povezanih z vinogradništvom in letošnjo trgatvijo, lahko več izveste v oddaji Od setve do žetve, ki bo na Prvem programu Radia Slovenija na sporedu ob 13.30.

Ena od pridelovalk, ki v Tuljakih na veliko prideluje tako sadje kot zelenjavo, pravi, da je deževalo prepozno in premalo. "Paradižnik, melone in lubenice, grozdje, vse se je posušilo, tako da nam dež ni nič pomagal," je dejala za Radio Slovenija.

Suša je prizadela tudi vinograde, dodaja specialistka za vinogradništvo Mojca Mavrič Štrukelj. "Zaloge vode so pošle in v avgustu se je začela kazati izrazita suša v vinogradih, zlasti v slovenski Istri in seveda tudi drugje - v Goriških brdih, tudi v Vipavski dolini in na Krasu, na tistih bolj pustih lapornatih tleh," je naštela.

Zaradi suše bo pridelek manjši, pri krmnih rastlinah tudi do 50 odstotkov, pri trajnih nasadih pa se bodo na posameznih legah posledice kazale tudi naslednje leto. Namakanje postaja nuja, ob tem opozarja vodja oddelka za kmetijsko svetovanje Vasja Juretič. "Kmetovalci morajo razmišljati o postavitvi namakalnih sistemov, fiksnih ali prenosljivih. Sistemov je nešteto," je poudaril.

Ker obilnejših padavin tudi v prihodnjih dneh ni na vidiku, se bodo posledice suše samo še stopnjevale.