Gaja Brecelj (v sredini) iz Umanotere in Uroš Macerl (desno) iz Eko kroga, oba člana Gibanja za pitno vodo, menita, da je nedeljski referendum o noveli zakona o vodah čas za kazanje državljanskih mišic. Foto: BoBo
Gaja Brecelj (v sredini) iz Umanotere in Uroš Macerl (desno) iz Eko kroga, oba člana Gibanja za pitno vodo, menita, da je nedeljski referendum o noveli zakona o vodah čas za kazanje državljanskih mišic. Foto: BoBo

V spletni razpravi v organizaciji Levice sta tako Uroš Macerl iz Eko kroga kot tudi Gaja Brecelj iz Umanotere, sicer oba člana Gibanja za pitno vodo, pozvala ljudi k udeležbi in glasovanju proti zakonu. "Mislim, da je vloga posameznika primarno, da je aktivni državljan in da politike prisili, da vzpostavljajo pogoje za dobro življenje. Predpogoj za življenje pa je v prvi vrsti voda. Zato nujno glasujmo proti in pokažimo svojo aktivno državljansko mišico," je v pogovoru v organizaciji Levice dejala Gaja Brecelj iz Umanotere. "Naredimo si lepo nedeljo, ki bo nam in še kakšni generaciji v prihodnje ostala v lepem spominu kot dan, ko smo dokazali, da nam ni vseeno, in ko smo dali možnost tudi drugim generacijam. V nedeljo je treba iti na referendum in glasovati proti škodljivemu zakonu," pa se je strinjal Uroš Macerl iz Eko kroga.

Sorodna novica Vizjak:To je zakon za vode, ne proti njim. Macerl:Če hočemo dobro zanamcem, moramo dobiti referendum

Tudi Alenka Kreč Bricelj iz društva Smetumet, ki se je razpravi pridružila za krajši čas in je prav tako del gibanja, je pozvala, naj se ljudje povežejo ter pokličejo in spodbudijo k udeležbi prijatelje in znance, ki se morda referenduma ne bi udeležili iz lenobe ali bi nanj pozabili. Pozvala je tudi k pomoči, denimo, naj posamezniki za koga popazijo na otroke ali starejše pospremijo na volišče. "Naredimo kot skupnost nekaj, kar nam je vsem pomembno, in si pomagajmo," je pozvala.

Brecelj in Macerl sta ob tem ponovila vsebinske razloge, zakaj je novela zakona o vodah škodljiva. Med drugim sta poudarila nevarnost gradenj enostavnih objektov in objektov za javno rabo ne le na priobalnih, ampak tudi na vodnih zemljiščih in na območju presihajočih jezer ter nevarnost, da bodo lastniki svoje objekte ogradili in s tem sleherniku preprečili dostop do vode.

Inšpekcijski nadzor kot "brezzobi tiger"

"Že danes stojijo določene ograje, ki bi jih inšpekcija morala odstraniti, pa jih ne," je posvaril Macerl. Po njegovi oceni je inšpekcija, kot je mogoče videti iz številnih primerov, "brezzobi tiger".

Macerl je opozoril tudi, da se odločanje o gradnjah z vladne ravni spušča precej nižje. "Možnost zvijati roko vladi je veliko manjša, manjša je tudi verjetnost koruptivnih dejanj, kot po novem, ko bo o tem odločal uradnik. Kako se pritiska na uradnike, smo v zadnjih letih že videli," je posvaril. "Jasno je, kdo je na strani moči, na strani kapitala, kdo ima gradbene apetite, kdo je povezan z občinami in velikimi energetskimi podjetji. Jasno je, kdo ima tu interes," pa je poudarila Kreč Bricelj.