V Sindikatu taksistov je bilo stanovalcem domov za starejše onemogočeno glasovanje po pošti, zato jih bodo v nedeljo iz domov brezplačno vozili na volišča. Foto: BoBo/Borut Živulović
V Sindikatu taksistov je bilo stanovalcem domov za starejše onemogočeno glasovanje po pošti, zato jih bodo v nedeljo iz domov brezplačno vozili na volišča. Foto: BoBo/Borut Živulović

Soočenje zagovornikov in nasprotnikov novele zakona o vodah bo zvečer ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.

"Naša najbolj ranljiva družbena skupina ostaja neslišana in spregledana, kot da so popolnoma nepomemben del družbe, in ne ljudje, ki so s trdim delom v preteklosti tlakovali našo sedanjost," so ostri v Sindikatu taksistov, ki spada pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so številni prebivalci v domovih za starejše občane namreč v zadnjih dneh sporočili, da kljub želji in nameri ne bodo mogli oddati referendumskega glasu, saj v domovih ne bo volišč. "Hkrati so izvedeli, da so zamudili rok za priglasitev glasovanja po pošti. Pristojno ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve jim je navodila posredovalo le nekaj ur pred iztekom roka za priglasitev," so izpostavili v sindikatu.
Ker je izid referenduma vezan na kvorum – za padec zakona mora biti proti okoli 340.000 volivcev –, je poteza po navedbah sindikata nedopustna.

Prebivalci in prebivalke domov lahko v Ljubljani za brezplačen prevoz pokličejo na številko 040 600 825, v Mariboru na 070 730 132, v Kopru pa na številko 031 569 042.

Zaradi poznega obveščanja domov za starejše ogorčeni tudi v DeSUS-u

Novico o poznem obveščanju domov za starejše glede referendumskega glasovanja so "z veliko mero zaskrbljenosti in ogorčenja" sprejeli tudi v stranki DeSUS. Ena temeljnih političnih in ustavnih pravic državljanov ne sme biti omejena, kaj šele kratena, ne glede na to, kje državljan v času volilnih opravil je, so jasni.

V parlamentarni stranki od pristojnih institucij pričakujejo, da se tovrstne nepravilnosti nemudoma in pravočasno raziščejo ter ustrezno uredijo. "Zavedamo se, da se napake lahko pripetijo vsakomur, a v tako pomembnem sistemu, ki ima nalogo zagotavljanja osnovne ustavne pravice, do njih ne bi smelo prihajati," izpostavljajo v DeSUS-u. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je ne glede na volilni izid, ne glede na politično prepričanje posameznika volilna pravica kot najpomembnejši element volilnega sistema pravica vseh in vsakogar.

"Od pristojnega ministrstva zato v stranki DeSUS pričakujemo, da nastalo nepravilnost nemudoma temeljito razišče in se vsem stanovalcem domov za starejše zanjo tudi javno opraviči," so sklenili.

Sorodna novica Gibanje za pitno vodo: Številni stanovalci v domovih so ostali brez možnosti, da oddajo glas

Na nedopustno oviranje glasovanj prvi ocenili v Gibanju za pitno vodo

Da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve nedopustno oviralo stanovalce domov za starejše pri njihovem uresničevanju volilne pravice na referendumu o noveli zakona o vodah, je v ponedeljek ocenilo Gibanje za pitno vodo. Kot so navedli, je ministrstvo domove o možnosti glasovanja varovancev po pošti obvestilo tik pred iztekom roka za prijavo.
Na ministrstvu so se na očitke odzvali s pojasnilom, da je do poznega obveščanja domov za starejše prišlo "zaradi nenamerne napake v delovnem procesu". Minister Janez Cigler Kralj je zahteval poročilo in predlog rešitev za izognitev takim napakam v prihodnje, so v ponedeljek sporočili z ministrstva.