Švedska je predstavila drzen, a uresničljiv načrt. Foto: EPA
Švedska je predstavila drzen, a uresničljiv načrt. Foto: EPA
Jedrski reaktor Barseback na severu Švedske je nehal obratovati konec maja 2005
Švedi so se leta 1970 odločili, da se bodo postopoma odpovedali jedrski energiji. Foto: EPA

Poseben odbor, sestavljen iz industrialistov, znanstvenikov, kmetijskih delavcev, proizvajalcev avtomobilov in drugih, bo v nekaj mesecih pripravil strategijo in jo predstavil parlamentu, piše britanski časopis Guardian.

Odvisnost od nafte težava človeštva
Drzen načrt je predstavila švedska ministrica za trajnostni razvoj Mona Sahlin in odvisnost od nafte označila za eno največjih težav človeštva. "Vedno bodo obstajale boljše alternative nafti, kar pomeni, da bomo brez nafte ogrevali hiše, avtomobili pa ne bodo več vezani le na bencin," je dejala.

Predstavnik vlade je dejal, da je načrt odziv na uničevanje okolja, rast cen nafte in opozorila, da črnega zlata vztrajno zmanjkuje.

Švedska že zdaj dobi četrtino energije iz obnovljivih virov, kar je štirikrat več od povprečja EU-ja. Leta 1970 je imela nafta med energenti 70-odstotni delež, leta 2003 pa le še 32-odstotnega. Leta 1980 so Švedi na referendumu odločili, da se bo država počasi odpovedala jedrski energiji.

Izhod iščejo tudi drugi
Švedska pa ni edina država, ki išče izhod iz odvisnosti od nafte. Islandija je napovedala, da bodo leta 2050 vsi avtomobili in vodna plovila delovali na vodik, Brazilija pa naj bi v petih letih opremila 80 odstotkov tovornega prometa s pogonom na etanol, pridobljen iz sladkornega trsa. Prejšnji teden je ameriški predsednik George Bush ugotovil, da je Amerika zasvojena z nafto. Napovedal je spremembe.