Britanska kratkodlaka mačka je ena najbolj razširjenih pasemskih mačk na svetu. Foto: MMC RTV SLO
Britanska kratkodlaka mačka je ena najbolj razširjenih pasemskih mačk na svetu. Foto: MMC RTV SLO
Britanska kratkodlaka mačka
Britanska kratkodlaka mačka je zelo velika. Foto: MMC RTV SLO


Gre za mačke, ki - kot je razvidno že iz imena pasme - izhajajo iz Velike Britanije. Vizualno so videti kot plišasti medvedki, to pa zato, ker imajo močno poddlako, zelo gosto dlako in močno telo. "To jim daje videz plišastih medvedkov," je dejala Melanija Rejc.

O britanskih kratkodlakih mačkah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Rejčeva, ki ima doma dve 'britanki', je dejala, da so britanske kratkodlake mačke zelo velike. Samice dosežejo težo od pet do šest kilogramov, nekateri samci celo do 10 kilogramov. "Njihov razvoj je zelo dolgotrajen, saj potrebujejo od tri do pet let, da se popolnoma razvijejo," je še dodala.
Barva oči pogojena z barvo dlake
'Britanke' so zelo omišičene, prav tako je za njih značilno, da imajo zelo gosto in kratko dlako, ki se ne prilega telesu. "Imajo kratek rep, ki je na koncu zaobljen, močno telo, okroglo glavo, širok in raven smrček ter velike, široko razprte oči," je razložila Rejčeva in pojasnila, da danes britansko kratkodlako mačko poznamo v več kot 50 različnih barvnih vzorcih: "Poznamo srebrno in zlato osenčene, modre - to je bledovijoličasta -, poznamo tudi čokoladne, progaste, krem, črne, bele, v vseh barvnih vzorcih." Barva oči je sicer pogojena z barvo dlake.
Povsem dovolj je tedensko česanje
Po značaju so mačke zelo umirjene in zato tudi primerne za bivanje v stanovanju. Načeloma so zelo tihe, a tudi zelo radovedne. Do tujca utegnejo biti včasih malo zadržane, vendar pa je vse odvisno od karakterja mačke - nekatere so bolj zadržane, druge manj. Nega dlake ni zahtevna, povsem dovolj je že tedensko česanje. Sicer pa obstajajo tudi britanske dolgodlake mačke, ki so nastale s križanjem s perzijskimi mačkami. "Je pa tudi vredno omeniti, da je treba pri 'britankah' paziti na krvno skupino. Več kot 50 odstotkov 'britank' ima krvno skupino B, zaradi česar je treba testirati vzrejne samce in samico na krvno skupino, kajti v nasprotnem primeru lahko sledi pogin mladičev. Vzreje se je treba lotiti zelo resno," je še opozorila Rejčeva.

Britanska kratkodlaka mačka
Britanska kratkodlaka mačka