"V ujetništvu niso več strupene, saj po šestih do osmih mesecih izgubijo strup, ker ne jedo takšne hrane, kot jo jedo v naravi. Niso več strupene, so pa zelo lepe, barvite in zanimive," je dejal Franjo Kovačič.
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.
Skrbijo za svoj zarod
Žabe, ki jih vzreja Kovačič, spadajo v skupino podrevnic. "Njihova največja značilnost je ta, da so izredno barvite, zelo lepe in da svoje mladiče varujejo in jih hranijo. Vse podrevnice svoje mladiče vzrejajo same. To pomeni, da samička znese jajčeca, samček jih varuje, pozneje jih samička odnese v vodo. Samec jih nadzira, samička pa jajčka vali noter, da paglavci zrastejo. Naše žabice naredijo brest in gredo. Te žabice pa ikre izležejo, potem jih pa varujejo in skrbijo za mladiče. Učijo jih tudi jesti. To je zelo zanimiva žival," je poudaril.
Morajo imeti optimalne možnosti
V Evropi vzreja žab ni redka, pri nas pa je. Kovačič je vzredil že kar nekaj žab, tudi nekaj zelo iskanih. "Te žabice so velike po navadi kot mesarska muha. Zelo malo je večjih kot čebela. Dve vrsti imam, zato večje, da se sploh vidijo. So lepe, a so tudi velike. Imam 20 vrst, ene so bolj redke, druge manj," nadaljeval in dodal: "Potrebujejo sorazmerno veliko vlage - od 70 do 100 odstotkov - in pa temperaturo. Te žabe pomrejo pri 18 stopinjah. Pod 18 pomeni že smrt, pri 15 redkokatera preživi. Zgornja temperatura je pa 30 stopinj Celzija."
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje