Na Cerovcu pri Šentjurju so našli šest zavrženih morskih prašičkov, ki so bili prepuščeni na milost in nemilost. Slika je simbolična. Foto: Reuters
Na Cerovcu pri Šentjurju so našli šest zavrženih morskih prašičkov, ki so bili prepuščeni na milost in nemilost. Slika je simbolična. Foto: Reuters

Škatlo je opazil mimoidoči in hitro obvestil osebje v Bioparku Lipovec. Tam so hitro ukrepali, odšli na kraj dogodka in opazili, da gre za šest zavrženih živali.

Vse so se še vedno zadrževale v bližini kartonaste škatle, ob pregledu pa so ugotovili, da najverjetneje niso živele v dobrih razmerah, saj so bolne, prvi znaki kažejo na mikrosporijo ali garje.
Najdba prvi poljub sreče, zdaj čakajo na drugega
Vsekakor so zavržene živali z najdbo doživele prvi poljub sreče, saj bi jih na samem kraju najverjetneje hitro pokončali plenilci ali pa bi zaradi bolezenskih znakov poginile v mrazu. V Bioparku Lipovec, kjer so zdaj morski prašički, bodo začeli iskati pristojno veterinarsko ambulanto, ki izvaja oskrbo najdenih živali na področju celjske regije, potem pa bodo poskusili krznenim kepicam najti tudi nove, odgovorne in skrbne lastnike. Pod člankom lahko najdete fotografijo šestih omenjenih živali.

Paziti je treba na pravo prehrano in pravilno obrabo zobkov
Morski prašički so sicer izredno živahne in radovedne živalce, ki se hitro navadijo človeške bližine in tudi potrebujejo veliko gibanja, zato jih morajo skrbniki vsak dan spustiti iz kletke, da se dobro razgibajo. So glodavci, ki jim - tako kot pri pritlikavih kuncih - zobki rastejo vse življenje, zato si jih morajo redno in pravilno brusiti. Hrana je tu ključnega pomena, zato je zelo pomembno, da ima žival na voljo vedno dovolj kakovostnega sena. To namreč pomaga obrabljati zobe, hkrati pa je bogato z vlaknino in omogoča pravilno in zdravo prebavo.

Sicer pa imajo morski prašički radi tudi zelenjavo (na primer motovilec, korenček, zeleno papriko, peteršilj) in sadje (jabolka, hruške, grozdje, rozine, banane, jagode). Pomembna je tudi nega krempeljcev, saj jim predolgi lahko povzročijo nepravilno hojo in bolečine v nogah. Če so zdravi, je njihova življenjska doba od 6 do 8 let.