V Sloveniji je nočnih metuljev več kot 3.400 vrst. Foto: BoBo
V Sloveniji je nočnih metuljev več kot 3.400 vrst. Foto: BoBo

Konec avgusta in na začetku septembra lahko v Sloveniji običajno zasledimo še okrog 200 vrst nočnih metuljev. Vseeno je teh vrst na sončni strani Alp še bistveno več. "Pri nas je nočnih metuljev več kot 3.400 vrst," je pojasnil entomolog Stanislav Gomboc.

"Nočni metulji letajo ponoči tudi zaradi tega, ker - prvič - izvirajo iz skupine mladoletnic, ki so nočno aktivne, drugič pa, ker imajo večjo možnost preživetja. Temu so se prilagodili tudi netopirji, ki jih potem lovijo ponoči. Zaradi tega metulji dobro slišijo tudi ultrazvok, da se umaknejo tem zvokom netopirjev, ki jim pridejo blizu," je še dodal.

Veliki nočni pavlinček naš največji nočni metulj
Naš največji nočni metulj je veliki nočni pavlinček, ki pa se je ohranil zgolj še v toplejših delih Slovenije, in sicer v vzhodni in južni Sloveniji, na Kozjanskem, v Krškem in na Krasu. "Prej je bil razširjen tudi na ljubljanskem in gorenjskem koncu, vendar je tam izginil, ker se je spomladi čedalje bolj ohlajevalo, poletja pa so postajala prevroča," je še dejal Gomboc.

K nam je bila zanesena še ena pomembna vrsta nočnih metuljev, ki jo je prinesla baronova družina Mah. Preverite, za katero vrsto gre in od kod so jo pripeljali na Gorjance.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Nočni metulji
Nočni metulji