Namen osemenjevalnega centra Preska pri Medvodah je pridobivanje semena za umetno osemenjevanje krav. Foto: OC Preska
Namen osemenjevalnega centra Preska pri Medvodah je pridobivanje semena za umetno osemenjevanje krav. Foto: OC Preska


Huson je rjave pasme in izboljšuje prirejo maščob in beljakovin. Ralf je lisaste pasme in izboljšuje mišičnost. Bovi je lisaste pasme, sodi med elito, njegove potomke pa bodo imele veliko mleka in živele dolgo. To so le trije biki izmed tistih, ki skrbijo za nadaljnjo govejo populacijo - a po umetni poti.
Tehniko razvili med drugo svetovno vojno
Namen osemenjevalnega centra Preska pri Medvodah je pridobivanje semena za umetno osemenjevanje krav. To je center, ki je del Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana in se s to dejavnostjo ukvarja več kot 50 let. To tehniko so razvili že pred drugo svetovno vojno. S tem se je skozi leta izničil prenos kužnih bolezni in se dvignila raven kakovosti živali, reja pa se je izboljšala. In če govorimo o kakovosti, so v centru samo tisti najboljši med najboljšimi biki – elita. Tam ostanejo nekaj let, odvisno od njihovih sposobnosti.
Če je bik zamaščen, izgubi voljo
"V povprečju pri nas na en dan odvzema od bika dobimo v povprečju od 150 do 200 doz. Doza je slamica, ki zadovolji eno osemenitev," je povedal vodja centra, Janez Kunc. Pomemben je stres oziroma to, da ga ni. K temu pripomore tudi odsotnost živali ženskega spola v centru. Krmljenje bikov z rastnimi hormoni je prepovedano, a vseeno nekatere živali v centru tehtajo več kot 1.000 kilogramov. Lahko bi še več, a jih ohranjajo v plemenski kondiciji, saj bik, če je zamaščen, izgubi voljo. "Imamo enega iz uvoza, iz Nemčije, vendar za zdaj nam od njega še ni uspelo dobiti semena. Težava je pri starejših bikih, ki so iz naravnega pripusta in so navajeni luksuza," je še dodal Kunc.
V Osemenjevalnem centru Preska imajo tudi seme kozlov, a to naročajo iz tujine. Zelo dobro namreč sodelujejo s podobnimi centri tako v Franciji kot v Nemčiji. Podoben center pri nas je še na Ptuju, imamo pa tudi centra za seme merjascev.

Več o zgodbi lahko prisluhnete v oddaji Noetova banda, ki je na sporedu vsako drugo soboto ob 12.00 na Valu 202.

Noetova banda: OC Preska
Noetova banda: OC Preska