Foto:
Foto:
Fosili so razkrili, da je bilo odmiranje vrst dolgotrajen proces.

Dve skupini znanstvenikov sta se ločeno dokopali do podobnih ugotovitev o t. i. procesu "velikega umiranja", ki je pred 250 milijoni let uničilo 90 odstokov morskega življenja in skoraj tri četrtine kopenskih rastlinskih in živalskih vrst.

Lani so znanstveniki sicer objavili, da so našli dokaze o usodnem udaru asteroida na Zemljino površje, vendar nove ugotovitve dokazujejo, da je bil proces umiranja dolgotrajnejši in predvsem posledica segretega ozračja.

Skupina avstralskih znanstvenikov je raziskovala sedimente na obalah Avstralije in Kitajske, na podlagi katerih je ugotovila, da je v oceanu v določenem časovnem obdobju močno primanjkovalo kisika. Zato pa je bilo v vodi ogromno bakterij, ki se razvijajo v okolju, nasičenem z žveplom. To dokazuje, da je bilo Zemljino ozračje v tistem času zelo vroče in polno žveplenih ter vulkanskih spojin.

Vroče ozračje in premalo kisika
Druga skupina je raziskovala 250 milijonov let stare fosile plazilcev in oklepe dvoživk, ki so jih našli v Južni Afriki. V okostjih so znanstveniki našli le malo sledov o nenadni katastrofi, zato pa je bilo toliko več znakov postopnega odmiranja tako kopenskih kot tudi vodnih živali.

Znanstveniki so prepričani, da je razlog isti - pretoplo ozračje in premalo kisika v njem. Najverjetnejši razlog za to bi lahko bili veliki vulkanski izbruhi, ki so ozračje napolnili s toplogrednimi plini, ti pa so začeli zadrževati toploto in dvigovati temperaturo do kritične meje. Pretoplo ozračje in pomanjkanje kisika sta nato pomorila večino življenja.

Asteroid šele kasneje
Lanskega maja je skupina znanstvenikov predložila dokaze, da je velik asteroid pred 251 milijoni let zadel območje, na katerem leži današnja Avstralija, in botroval k uničenju velikega dela življa na planetu. Tej teoriji pa je veliko strokovnjakov nasprotovalo. Večina jih je namreč prepričana, da je asteroid padel na Zemljo šele pred približno 65 milijoni let. Prav udarec asteroida, ki je na območju Jukatanskega polotoka ustvaril ogromen krater, naj bi tudi povzročil izumrtje dinozavrov.