Fotografija je nastala pred leti. Foto: BoBo
Fotografija je nastala pred leti. Foto: BoBo

Slabe napovedi glede letošnje proizvodnje soli zaradi deževnega junija je izboljšalo julijsko vreme, je pojasnil direktor družbe Soline Aleksander Valentin. "Izparevanje in kristalizacija soli potekata s polno paro. Če bo vreme stabilno, bi lahko sezona soli trajala vsaj do konca avgusta, začetka septembra."

Lani so pobrali 700 ton jedilne soli. Če ne bo preveč dežja, bi lahko letino presegli. "Lahko bi šli tudi čez 1000 ton, vendar je to nehvaležno napovedovati, ker vemo, da se vreme lahko hitro spremeni. Cilj pa je od 700 do tisoč ton," je napovedal Valentin.

V proizvodnji soli je zaposlenih skupno 19 vodarjev za pripravo slanice in solinarjev za pobiranje soli. Zunanji najemniki sol spravljajo na polovici aktivnih polj. Pridelava letos poteka na 24 solnih poljih od 50.

Kot poudarja Valentin, je ob tradicionalnem pridobivanju soli za družbo pomembno tudi upravljanje Krajinskega parka Sečoveljske soline. "S sonaravno pridelavo soli skrbimo za ta res krhek ekosistem. Zelo pomembni dejavnosti sta tudi naša predelava in prodaja soli."

Prav prodajo nameravajo še širiti. "Gledamo predvsem v tujino in kako lahko našo sol še boljše ter še učinkovitejše in uspešnejše prodajamo v svet," je razložil direktor Solin.

Zelo priljubljena točka Krajinskega parka je center dobrega počutja Lepa Vida. Zaradi velikega povpraševanja je obisk treba rezervirati več dni vnaprej.