Prihaja prvi julijski vročinski val. Foto: BoBo
Prihaja prvi julijski vročinski val. Foto: BoBo
Foto: Arso
Foto: Arso

Temperature bodo v naslednjih dneh poletne, vsak dan višje. "Tudi kar sončno bo, čeprav ne tako sončno kot danes, nekaj bo koprenaste oblačnosti, vročina pa bo prinesla tudi nekaj puščavskega prahu, predvsem v nedeljo bo v ozračju, a koncentracije ne bodo tako velike kot pred 14 dnevi," je za Val 202 povedal vremenoslovec Blaž Šter z Arsa.

Popoldanska temperatura bo že v jutri in v nedeljo marsikje presegla 30 stopinj Celzija, najbolj vroče pa bo predvidoma sredi prihodnjega tedna, ko bo najvišja dnevna temperatura okoli 35 stopinj Celzija. Takrat bo višja tudi jutranja temperatura in toplotna obremenitev se bo precej povečala, so pri Arsu zapisali na družbenem omrežju X.

V nedeljo bo naše območje doseglo tudi nekaj puščavskega prahu, a zelo visokih ravni prašnih delcev pri tleh ne pričakujemo. "Mislim, da je letos kar izjemno leto glede tega," je Šter komentiral pogosto pojavnost puščavskega prahu.

Šter je še napovedal, da v nedeljo prihaja hladna fronta, tako da se lahko pojavi kakšna ploha in nevihta predvsem v severnih krajih. Neviht pri nas in v naši širši okolici danes in jutri tako ne bo, od nedelje naprej pa bodo možne predvsem na območju Alp.

Na manjšo osvežitev tako kaže ob koncu prihodnjega tedna, tako da bo vročinski val najverjetneje trajal približno teden dni.